Részmunkaidő lenne ideális a kisgyermekeseknek

Vágólapra másolva!
A magyarok szerint az anyáknak hároméves korig a gyermek mellett a helyük, utána is csak részmunkaidős munkavállalás lenne ideális - derül ki a Szonda Ipsos felméréséből. Szakemberek szerint egyéves korig nem tesz jót, ha az anya dolgozik, a gyermeknek hároméves korától viszont kortársi közösségben kell lennie.
Vágólapra másolva!

A kutatás rámutat: az emberek döntő többsége szerint az a legjobb, ha az anya a gyermek három éves koráig otthon marad, majd hatéves koráig részmunkaidőben, azután pedig teljes munkaidőben dolgozik. A válaszadók negyede gondolja úgy, hogy óvodáskorban is a gyermek mellett az anya a helye, 60 százalék legfeljebb részmunkaidőt tartana jónak ebben az időszakban, teljes foglalkoztatást pedig alig több mint tíz százalék. Az iskoláskorú gyerekeknél már csak kilenc százalék szerint kell még a folyamatos otthoni anyai felügyelet - írja a Népszabadság.

Törvényileg kényszerítenék a munkaadókat

A válaszadók nagy többsége egyetért azzal, hogy törvénynek kellene szavatolnia a kisgyermekes munkavállalók részmunkaidős foglalkoztatását, nagy az igény a családbarát munkahelyekre is, itt is akár törvényileg kényszerítenék a munkáltatókat, hogy támogassák a gyerekvállalást, például extra szabadsággal. Az államtól is több segítséget várnak, a többség szerint a gyermekvállalás anyagi terheinek enyhítésében az államnak jobban részt kellene vennie, s az ellenérzésekkel együtt mégis a többség támogatja a bölcsődei és óvodai férőhelyek bővítését, illetve az intézmények hosszabb nyitva tartását.

Egy éves korig az anya mellett a helye

A szakemberek szerint egyébként a gyereknek nem tesz jót, ha 3 és 6 éves kora között otthon marad. Árt viszont az is, ha egyéves kora előtt megy
vissza az anya dolgozni. Hároméves kor után már kifejezetten baj, ha nincs kortárs közösségben.