Piacképtelen diplomával is el lehet helyezkedni

Vágólapra másolva!
Történész, tanári, politológus vagy éppen fizikus diplomával kevés versenyszférás állásajánlatra számíthatnak a pályakezdők. Mi történik, ha nem tudnak vagy nem akarnak kutatóként vagy a közszférában elhelyezkedni? Milyen munkaköröket lehet megcélozni kevésbé piacképes végzettséggel?
Vágólapra másolva!

A versenyszférás álláspiac mostohagyermekei a bölcsész diplomások. Végzettségüknek megfelelő állásajánlat elvétve akad, azonban nekik sem kell kétségbe esniük. A legjobb, ha már az egyetemi évek alatt felmérik a lehetőségeket. "Harmad,- legkésőbb negyedéves korukig mérlegelniük kell, szeretnének-e majd tanítani. Ha nem a pedagóguspályát célozzák meg, akkor érdemes egy-két nyelvet magas a diplomához szükségesnél magasabb - szinten megtanulni a tanulmányok alatt", jegyzi meg Juhos Andrea karriertanácsadó, a DBM Magyarország ügyvezető partnere.

Nyelvtudással ugyanis jelentősen javítható az állásszerzés. Különösen az angol és egy Magyarországon nem elterjedt nyelv - például portugál, holland, lengyel, dán, svéd - kombinációja lehet előnyös. Például az utóbbi években több ezer nyelveket jól beszélő fiatalnak adtak munkát a multinacionális vállalatok ügyfélszolgálati központjai, amelyek egy nemzetközi cég európai vagy az egész világot lefedő háttértámogatását biztosítják.

HR, fejvadászat: sok bölcsész itt köt ki

Kiugrási pont lehet a személyzeti tanácsadás, a humánerőforrás menedzsment és az európai uniós pályázatírás is. Pszichológusok, politológusok tucatjai nyergeltek át a HR-re és a fejvadászatra az utóbbi években. Emellett vannak olyan multinacionális tanácsadó cégek - ilyen például az Mckinsey, amelyek nem a végzettséget nézik a pályakezdőknél, hanem személyiség és fejlődési potenciál alapján választanak munkaerőt. Nem egy bölcsész így csöppent bele a gazdasági szférába és indította el karrierjét.

Értékesítőként is lehet indulni

A szakmán kívül főként asszisztensi pozíciókban látja a bölcsészek, a marketing és kommunikációs diplomások elhelyezkedési esélyét Katona Izabella, a Human Matrix Személyzeti Tanácsadó Kft. ügyvezetője. Az ügyfél- és vevőszolgálati, valamint a call - centeres pozíciók ugyancsak megpályázhatók a fenti végzettségekkel - nem egy ezek közül akár pénzintézeteknél is. Pályakezdőként jó ugródeszkát jelenthet az érintettek számára egy-egy recepciós pozíció. Emellett azt tapasztalta: pályakezdő humán diplomásként akár értékesítési területen is el lehet indulni - náluk is egyre több hirdetésszervezéssel foglalkozó fiatal fordult meg az utóbbi időben.

Tapasztalatai szerint a biztosítótársaságok is örömmel veszik a diplomások jelentkezését az értékesítői pozíciókba. Igaz, ezeken a területeken nagy a fluktuáció - ráadásul sokan a munka közben érő gyakori elutasítás és a jutalékos fizetések miatt gyakran idegenkednek ezektől a munkaköröktől.

Hasznos képzések: matematikusból könyvelő

Juhos Andrea szerint a humán végzettségűeknek piacképességük javítása érdekében nem árt fontolóra venni munka mellett valamilyen gazdasági, másoddiplomás képzést. Attól azonban mindenkit óva int, hogy látszatmegoldásként meneküljön a tanulásba - elodázva ezzel a kilépést a munkaerőpiacra.

Hasznos lehet például matematikusi diploma után egy könyvelői OKJ-s képzés elvégzése, ugyanis nagy számban keresnek könyvelőket a cégek. A humán diplomások megfontolhatják a vállalati tréneri képzésen való részvételt. A tanárok ugyanis jól kommunikálnak, könnyen teremtenek kapcsolatot és remek az előadói és az információrendszerezési készségük.

Amivel a piacképes diploma hiánya ellensúlyozható:

Két nyelv magas szintű ismerete - ebből az egyik kevésbé beszélt legyen
Jó kommunikációs és előadói képesség
Nagy teherbírás
Rugalmasság
Gyors tanulási képesség és hajlandóság

Takács Gabriella