Vágólapra másolva!
Több száz magyar egyetemista tölti a nyarat egyesült államokbeli gyermektáborokban. Nem nyaralni mentek, hanem dolgozni, nyelvet tanulni, kipróbálni magukat egy távoli világban. Kilenc hetet keményen dolgoznak, majd a végén egy-két hetet utazgatnak. A magyarok egy csoportja San Francisco közelében, Kennolyn gyermektáborban tevékenykedik éppen. Itt értük őket utol, ahol gyorsértékelést tartottak az eddigi közel három hétről.  
Vágólapra másolva!

A helyszín a Camp Kennolyn gyermektábor, San Franciscótól délre, másfél órányi autóútra. A CCUSA szervezeten keresztül érkező Miklós, Kata, Edit és a Camp Leaders közvetítőn át kijutott Tamás, épp megérdemelt esti pihenésüket töltik, amikor sikerül őket telefonon utolérnünk.

A környezet ideális: a fiatalok egy hűs, kaliforniai vörösfenyőerdő közepén "állomásoznak", közel az óceánparthoz. Már harmadik hete megy a pörgés A táborban 2 hetes turnusok váltják egymást, átlagosan 200 gyermekkel és ugyanennyi főnyi személyzettel.
A fiatalok a hét 6 napján csaknem napi 10 órát dolgoznak - aztán egy napot pihennek. A fizikai megterhelés nem csekély. Sokan meg is lepődnek, mert nem erre számítottak. "A magyar és kelet-európai fiatalok többsége úgynevezett support staff-ként, azaz kisegítő személyzetként dolgozik a gyermektáborokban. A konyhán segédkeznek. A legtöbb, hasonló munkakörben dolgozó fiatal a 7-9-ig tartó reggeliztetéssel kezdi a napot. Az ebédeltetés 12 és 15 óra között zajlik, aztán 18 órakor jön a következő nagyobb roham, vacsoraidőben"- magyarázza Rasovszky Miklós a CCUSA magyarországi irodájának vezetője. Ő régi motoros a csapatban: 15 éve angol-testnevelés szakos pedagógus hallgatóként táboroztatott először és vívást oktatott a gyermekeknek. Azóta nem tud szabadulni a programtól. Tucatnyi alkalommal volt kint nyáron, főállásban már a szervezetnél dolgozik Budapesten.

Mit csinál a dining-room hostess?

A 27 éves Pentz Kata és a 24 éves Kószó Edit a konyhán tevékenykednek a táborban. Kata az ELTE joghallgatója most salátabáros, míg a közgazdászpalánta Edit egy ukrán lánnyal együtt "dining-room hostess". Hogy mit is takar ez a jól hangzó pozíciónév: "Felseperjük az étkezőt, kávét főzünk, gyümölcsöt készítünk elő az étkezésekhez. Emellett az én feladatom arra is ügyelni, hogy a gyerekek töröljék le és rendben hagyják ott az asztalokat étkezés után. Én adhatok nekik engedélyt az étkező elhagyására - de csak akkor, ha már rendet tettek maguk után. Itthon ilyesmit nem nagyon láttam gyermektáborokban"- mondja Edit. A diákmunkások elárulják: a konyhában alig vannak egymástól elkülönülő munkakörök. Az átfedés miatt így gyakran besegítenek a másik feladataiba is.

Jutalom: vidámparkba vitte őket a vezetőség

"Ma, mialatt a gyerekek a strandon voltak, felmostuk az ebédlőt. Aztán 500 csirkét paníroztunk be - egyesével"- ad betekintést a munkába Kata. Ebből is kiderült, hogy a konyhán dolgozóknak az étkezések közötti "üresjáratok" alatt is bőven akad tennivalójuk. "Itt az amerikai és angolszász munkakultúra irányadó. Ebben benne van, hogy ne csak a kötelező minimumot teljesítsük, hanem tartsuk szem előtt, hol tudnánk még pluszt nyújtani." Szerencsére az erőfeszítés nem egyoldalú. "Nagyon értékeli a tevékenységünket a vezetőség: egy-egy elismerő szóval, bíztató mosollyal mindezt a tudtunkra is adják. Nemrég az egész csapatot egy vidámparkba vitték jutalomként, de egyéb kirándulásokat is kapunk munkánk elismeréseként "- fűzi hozzá Kata.

A gyermektábor nemzetközi jellege miatt - még német, tanzániai kisfiú és dán gyermekfelügyelő is van a Kennolyn Camp lakói között - rendszeresek a nemzetiségi estek, ahol lehetőség nyílik a legkülönfélébb kultúrkörök bemutatására. "Nagyon jó kikapcsolódás az összes ilyen 'international night'. Nemrég tartottunk magyar estet Rubik-kockával, túrógombóccal, kókuszgolyóval, néptánccal. Mindenki nagyon élvezte"- erősíti meg Kata és Edit.

"Az első két hét nehéz volt, de belejöttem"

A fiatalok zöme a multikulturális környezet mellett a kaland és a nyelvtanulás miatt választja az amerikai táboroztatást. "Én idén jöttem először. Előtte nem is voltam külföldön. Kicsit tartottam is a kiutazástól: egyrészt a honvágy miatt, másrészt attól, hogy fogok boldogulni idegenben, távol a szeretteimtől. Az első két hét nehéz volt, mert kicsit mást vártam, de mára belejöttem a munkába"- mondja Edit. A lányok hozzáteszik: az eddig kint töltött idő alatt máris sokat fejlődött az angoltudásuk. Legalábbis gördülékenyebben beszélnek angolul.

Jól mutat a munka az önéletrajzban

Mások önéletrajzuk tartalmát gyarapítanák a jól csengő külföldi nyárimunka-vállalással. A 22 éves, testnevelés-szakos Tamás is úgy érzi, mindenképpen jót tesz majd szakmai pályafutásának a kint töltött idő. A táborban Tamás counselor-ként dolgozik. Vívást és teniszt oktat a gyermekeknek - emellett a vízimentő-csapat munkájában is részt vesz. A gyermekeknek alkalmanként 50 perces órákat tart - szabadidejében adminisztrál és okleveleket is készít a foglalkozásokról. "Szokatlan, hogy itt nehezebb lekötni a gyermekek figyelmét, mert állandóan játszanának"- összegzi munkatapasztalatait. Rasovszky Miklós ennek kapcsán megjegyezte: az USA-ban nem jellemző a poroszos oktatási stílus. "Egy-egy foglalkozáson inkább az a lényeg, hogy a gyermekek belekóstoljanak egy-egy területbe." Sokéves tapasztalatai alapján az amerikai gyermekek ugyanakkor nagyon talpraesettek a konfliktuskezelésben. "Nincs köztük agresszió, durváskodás, lökdösődés, verekedés - kulturáltan meg tudják beszélni, ha valami bajuk van egymással."

Tilos a dohányzás és az alkoholfogyasztás

A tábor családias, ám szigorú előírások szabályozzák a dolgozók és a gyermekek életét egyaránt. A gyermekek például a tábor alatt nem használhatnak mobiltelefont és számítógépet. "A mi mobiltelefonjaink is el vannak zárva. Netezni, skype-olni csak munkaidő után lehet"- mondja Kata. A gyermektábor munkatársainak emellett szigorúan tilos dohányozni és alkoholt fogyasztani - akit ilyesmin kapnak, azonnal csomagolhat és távozhat. Éppúgy, mint az, aki tettleg vagy szóban bántalmazza a gyermekeket. Tiltott továbbá a papucsviselés - továbbá a hölgyeknek a bikini és az erőteljes, hangsúlyos smink.

Két hét utazás a végén

A megfeszített munka és a szigorú szabályok betartása persze a táborok végén elnyeri méltó jutalmát. A fiatalok nagy része a diákmunkával keresett pénzen 2 hét alatt bebarangolja az USA-t. Többen nem titkoltan eleve ezzel a céllal érkeznek. A lehetőség sokaknak annyira megéri, hogy évek óta rendszeres visszatérők az USA gyermektáboraiba...

Takács Gabriella