Milyen szakmákra lesz igény a jövőben?

Vágólapra másolva!
A társadalmi változások, a technikai és orvostudományi fejlesztések a foglalkoztatási piacra is közvetlen hatással bírnak. Az egyik brit karriertanácsadó cég számba vette azon területeket, ahol valószínűsíthetően sikeres karriert lehet befutni a jövőben.
Vágólapra másolva!

A szakmaválasztás előtt állók nagy dilemmája, hogy mit tanuljanak, milyen irányba képezzék tovább magukat, hogy mire végeznek, tudásukra szükség is legyen. A választások alapja leggyakrabban az elmúlt évek gazdasági statisztikáin alapulnak, melyek egyértelműen jelzik, hogy milyen területeken növekszik leginkább a munkahelyek száma.

Ez azonban nem tükrözi híven azt, hogy mely állásnál fizetnek a legjobban, melyik állást a legkönnyebb megszerezni, és melyik milyen hosszú tanulási folyamatot igényel. Ennek ellenére a tendenciák felvázolhatók.

Számítástechnika, egészségügy, személyes szolgáltatások

Az egyik leggyorsabban növekvő terület napjainkban a számítástechnika, itt rengeteg új munkaerőre szükség van. A technológiai haladás rendkívüli mértékű, folyamatos az informatika és a digitális kommunikáció integrációja a munkahelyeken, az állami és a privát szektorban egyaránt, ami biztosítja, hogy ez a tendencia még eltart egy ideig. Rendszerelemzők, tervezők és fejlesztők, programozók, web-fejlesztők, tanácsadók és információs menedzserek e területen továbbra is nagy karriert futhatnak be. Hardver mérnökre is szükség van az infrastruktúra kiépítéséhez és működtetéséhez.

Egy másik garantált növekedési ágazat az egészségügy. Egyre nő a betöltetlen álláshelyek száma az egészségügyben, melynek közvetlen oka, hogy egyre nő a lakosság átlagéletkora, vagyis egyre több ember tartozik az idősebb korosztályba. Ebből adódóan mind több kezelésre lesz szükség, ami miatt megugrik a munkaerőigény is. Pályakezdőknek ajánlhatók ezen a területen az orvosi, a különböző asszisztensi és gyógytornászi képzések. Viszonylag új, keresett terület a törvényszéki orvostan is.

Egyéb lehetőségek is kapcsolódnak az olyan területekhez, amelyek a tudományos fejlődés miatt kapnak nagyobb jelentőséget. Ilyen például a biotechnológia. A génprogramozók és mérnökök iránti igény mellett ezen cégek fejlődésével alacsonyabb képzettségi szinten is munkahelyek teremtődhetnek. Az ilyen új tudományos területek közé tartozik a nanotechnológia és az energetikai technológiák is.

Forrás: Getty Images

A demográfiai változások az egészségügy mellett más területen is igényeket keletkeztetnek. Így az oktatás, a turizmus, a képzés és fejlesztés, az idősgondozás mind olyan területek, ahol további munkaerőre lesz szükség. Egyre inkább nő az igény háztartási kisegítők iránt (takarító, sofőr). Ez köszönhető a társadalom elöregedése mellett annak is, hogy a válások miatt egyre több az egy szülős háztartás, így elkél a segítség.

A jövőben olyan új szolgáltatások elterjedése is várható, melyeket közvetlenül a fogyasztóknak nyújtanak majd. Ilyen a tanácsadás, a különféle terápiák (gyógyászati célzatúak), személyi edzők.

Mit ne tanuljunk már

Nem meglepő, hogy a technológiai forradalom visszaeséshez vezetett számos területen. Így csökkent például az igény a hagyományos nyomdai munkák iránt, vagy hasonlóképpen sok állás szűnt meg az általános személyi asszisztens, illetve adminisztráció területén. Már nem kell faxolni, a telefonműveletek is csökkentek, a kommunikációs feladatokat már számítógépen intézik.

A tanácsadó cég szerint sok munka áttevődik olyan országokba, mint India és Tajvan, ahol a fizetések és a rezsi sokkal alacsonyabb. Ilyen a programozás, az ügyfél call-centerek, a telefonos és online nyújtott szervíz szolgáltatások. A tanácsadó szerint olyan szakmákat a legbiztonságosabb tanulni, ami megköveteli a fizikai jelenletét, mint például nővér, orvos, vagy fodrász.