[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
állásszakmafoglalkozáskarriertippek-tanácsok

A legjobb és a legrosszabb szakmák 2011-ben

2011. 01. 08., 8:31|Utolsó módosítás:2011. 01. 08., 8:31|
Egy egyesült államokbeli cég évente készít felmérést a legjobb és a legrosszabb szakmákról. 2011-ben a 200 rangsorolt foglalkozásból az első helyen a szoftverfejlesztő mérnök végzett, második a matematikus, harmadik pedig az aktuárius (kockázatelemző). A lista elkészítéséhez öt szempontot vizsgáltak: a fizikai igénybevételt, a munkakörnyezetet, a fizetést, a karrierkilátásokat és a stresszfaktort. ""Hogy nézne ki egy ilyen lista Magyarországon?" - tettük fel a kérdést HR-szakembereknek.

JÁTSSZ ONLINE!

A CareerCast felmérésében szinte minden informatikai szakma (például szoftvermérnök, rendszerelemző, programozó) benne van a legjobb harmincban. Az első tizenötben helyet kapott négy természettudományos szakma is (matematikus, meteorológus, biológus, fizikus), és "magyar szemmel" igen előkelő helyen végeztek a történészek (8) és a szociológusok (11) is. Amerikában a könyvelők a tizenkettedikek, a közgazdászok a huszadikak, a mérnökök pedig a harminchetedikek, hogy csak néhány nálunk is népszerű szakmát említsünk.

A lista érdekessége, hogy a sorrend korántsem tükrözi a szakmákban  kereshető pénzeket. A legjobban fizetett sebészek például még az első százba sem kerültek be, míg a náluk 300 ezer dollárral kevesebb fizetéssel rendelkező könyvtárosok a huszonkilencedik helyen vannak. A kétszázas listát a fizikai munkák zárják.

Itthon kevésbé mérhetőek a szakmák

Hogyan vélekednek a listáról a magyar HR-szakemberek? Fazekas Zsolt, a HILL International fejvadász cég ügyvezetője szerint Magyarországon szinte lehetetlen lenne az amerikaihoz hasonló, hiteles felmérést készíteni. "Itthon még a hasonló pozíciók között is meglehetősen nagy fizetésbeli különbségek lehetnek, arról nem is beszélve, hogy sok esetben azonos pozíciónevek alatt igen eltérő munkakörökkel találkozhatunk, így ezek csak nehezen lennének mérhetőek. Az Egyesült Államokban jóval fejlettebb az álláspiac, így könnyebb statisztikát készíteni. Az mindenesetre elmondható, hogy Magyarországon is az informatikusok vannak a legjobb helyzetben, fizetés tekintetében szinte ez az egyetlen szakma, amelyben Nyugat-Európához viszonyítva is versenyképesek vagyunk. Emellett a szakma népszerűségét növeli, hogy művelői általában izgalmasnak találják a feladatokat, illetve állandóak a szakmai kihívások. Ezen kívül nálunkjellemzően az üzleti élethez kapcsolódó szakmák végeznének a rangsor elején."

"A gazdasági és kulturális különbségek miatt nyilvánvalóan eltérő lenne az eredmény" - véli Szakmáry Ádám, a Job személyzeti tanácsadótól. "A magyar piacon a közszférához vagy egyéb nonprofit tevékenységekhez kötődő munkakörök - mint tanár, matematikus, biológus, meteorológus, történész, egészségügyi pozíciók - egy része egyáltalán nem számít vonzónak. Utóbbiak különösen az alulfizetettség, a rossz munkakörülmények, a hálapénz, a tevékenység jellege miatt nem túl népszerűek. A fizikai munka ugyanakkor hasonlóan a külföldi felméréshez hazánkban sem végezne előkelő helyen. A társadalmi megbecsültség, státusz, jövedelmi és szakmai kibontakozás szempontjából ezeket nem érzik a fiatalok kellően vonzó életpályának."

Az üzletágvezető szerint itthon elsősorban a vezetői pozíciókban dolgozók a legelégedettebbek a jog, a magánegészségügy, a média, és a pénzügyi szolgáltatások területén. "Ha szigorúan a szakmák iránti vonzalmat nézzük, akkor a műszaki fejlesztői, informatikai pozíciók is előkelő helyen végeznének. Vonzó lehet még a marketing, a HR, a jog, a turizmus-vendéglátás, bár ezek pontszámait jelentősen lerontaná az, hogy ezeken a területen jóval nehezebb elhelyezkedni a túlkínálat miatt" - mondta Szakmáry Ádám.

Mások az értékelési szempontok

Szekeres Katalin, a Manpower marketingmenedzsere szerint Magyarországon már maguk az értékelés szempontok is jócskán eltérnének az amerikai felméréshez képest. "A mai magyar gazdaságban az elsődleges szempont a munkák értékelésekor az elérhető fizetés és a biztonság lenne. A fizetés nagyságának jelentősége nem azért nagyobb, mert anyagiasabbak vagyunk az amerikaiaknál, hanem mert sajnos ez nagyon sokaknak megélhetési kérdést jelent. Egy képzeletbeli magyar felmérésben biztosan helyet adnék az értékelési szempontok között az elhelyezkedési lehetőségeknek, illetve az állásbiztonságnak. Az amerikai felmérés nem tér ki a generációs különbségekre sem, pedig Magyarországon minden bizonnyal még az ugyanolyan értékelési szempontokat is másképpen látnák a különböző korosztályok képviselői. Azt is hozzá kell tenni, hogy itthon csak nagyon kevesen tehetik meg, hogy elgondolkodjanak azon, hogy szeretik-e egyáltalán a munkájukat, pedig ez szintén nem utolsó szempont egy munka értékelésekor" - fejtette ki véleményét Szekeres Katalin. 

A legjobb szakmák az USA-ban
Szoftverfejlesztő mérnök
Matematikus
Aktuárius
Statisztikus
Számítógépes rendszerelemző
Meterológus
Biológus
Történész

A legrosszabb szakmák
Rakodó munkás
Vasmegmunkáló
Favágó
Ács
Taxisofőr
Rohammentős
Hegesztő
Szobafestő

Dorofejev Tamara

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »