Ekcéma, asztma és allergének a lakásban

Vágólapra másolva!
A lakáson belüli allergének kerülése segít megelőzni az atópiás dermatitis és az asztma kialakulását.
Vágólapra másolva!

A lakáson belüli allergének (poratka, penészgomba) fontos faktorok az ún. atópiás dermatitis (ekcéma) és az asztma kialakulása szempontjából. Számos bizonyíték gyűlt össze arra, hogy az ezen allergénekkel szembeni érzékenység kialakulása összefüggésben áll az allergiával kapcsolatos betegségek megjelenésével.

Korai csecsemőkorban a poratka magas koncentrációja bizonyítottan növeli az atópiás dermatitis kialakulási gyakoriságát az első 3 életévben. Az allergén koncentrációja és a tünetek erőssége között egyértelmű szoros összefüggés áll fent.

Az atópiás dermatitis elleni allergénkerüléses védekezés azonban csak akkor hatékony, ha együtt jár az allergizáló ételek kerülésével is. A poratka kerülése az atópiás dermatitis mellett csökkenti az asztma kialakulásának veszélyét is.

A lakáson belüli allergének kerülése nem csak az allergia kialakulását előzheti meg, hanem hatékony a már allergiás megbetegedés esetén is.

Amennyiben az allergénkoncentráció csökkentése nem jár a tünetek csökkenésével, úgy a háttérben az egyéni fokozott érzékenység keresendő. A negatív eredmény oka lehet továbbá a hosszú ideje fennálló krónikus gyulladás, mely már visszafordíthatatlan elváltozásokat okozott a szövetekben.

A fenti megállapításokat tartalmazó tanulmány az Allergy című orvosi szaklapban jelent meg augusztusban.

Budai Allergiaközpont