Arizona

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Székhely: Phoenix
Lakosság: 6,34 millió fő
Kormányzó: Janet Napolitano (demokrata)
Az elnökválasztás eredménye: 54% republikánus párt, 45% demokrata párt
Elektorok száma: 10

Innen jött: Frank Lloyd Wright (világhírű építész, a New York-i Guggenheim-múzeum tervezője - Arizonában hunyt el), Chester Bennington (a Linkin Park zenekar énekese), Alice Cooper (rockénekes), Geronimo (a 19. század végi helyi indián szabadságharc hőse és vezetője)

Hivatalos madara a kaktusz ökörszem, virága az óriáskaktusz, fája a Palo Verde fa,

Jelmondat: Ditat deus (latin) - Isten gazdagít.

Forrás: Getty Images
John McCain és felesége Arizonában

Ha indián rezervátumokkal tarkított sivatagot keresünk az Egyesült Államokban, Arizona a legjobb választás. A majdnem teljesen puszta állam 626 kilométeren határos Mexikóval, és a "Négyes Sarok" egyik tagja (Utah, Colorado, Új-Mexikó és Arizona határai egy pontban találkoznak - mintegy keresztszerűen).

Az állam érdekessége, hogy 85%-a nem magánkézben van, hanem vagy állami tulajdonú sivatag, erdő, nemzeti park vagy épp őslakos rezervátum. Arizonát szokás még a Grand Canyon Államának nevezni, mivel itt található a Colorado folyó mély szurdoka, mely a világ hét természeti csodájának egyike. Maga a folyó táplálja Arizona erdőségeinek zömét, emiatt nem teljesen sivatagos az állam.

Az állam nevének külön érdekessége, hogy a legtöbb nyelvész szerint baszk eredetű (baszkul "aritz onak" jó tölgyet jelent). Marcos de Niza spanyol ferences barát merészkedett el először errefelé 1539-ben. A terület a spanyolokra, majd a mexikóiakra szállt később. Az 1847-es mexikói-amerikai háborúban az USA elmarta a területet, majd Új-Mexikó terület része lett. Önállóbbá később vált, de egészen 1912-ig csak terület volt a státusa, ekkor lett az USA 48. tagállama - utolsóként az USA kontinentális részén.

A gazdaság alapjává ekkor vált a gyapot és a réz előállítása. Arizona történetének keserűbb oldalához tartozik, hogy itt létesített az amerikai kormány gyűjtőtáborokat a II. világháború idején az országban élő gyanús német, olasz és japán származású polgároknak.

Arizona lakossága óriási ütemben gyarapodik: míg a hatvanas években érte csak el az egymillió főt, ma már a hatmilliót is bőven meghaladta. Lakosságának nagy többsége fehér amerikai, de nagyon sok az ún. latino, azaz latin-amerikai származású is. Ennek megfelelően az állam lakosainak ötöde spanyolul beszél. A népesség Phoenixbe, az USA ötödik legnépesebb városába koncentrálódik. Vallásilag a legtöbben protestáns felekezetekhez tartoznak, de sok a katolikus és a nem vallásos ember is (sőt számtalan mormon is Arizonában él). Az állam egész jól megél a réz és gyapot mellett a turizmusból. A legnagyobb foglalkoztató viszont a Wal-Mart szupermarketlánc.

Végül essen szó az elmaradhatatlan politikáról: Arizona republikánus fellegvárnak számít, hisz 1996 kivételével 1960 óta nem győzött itt demokrata elnökjelölt, úgyhogy az is meglepő, hogy demokrata az állam kormányzója. Szenátorai viszont konzervatívok, egyikük maga John McCain, a Republikánus Párt jelenlegi elnökjelöltje.

http://az.gov/webapp/portal/