Linkajánló

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Néprajzi Múzeum:
http://www.neprajz.hu/
A Néprajzi Múzeum arra törekszik, hogy az emberiség igen változatos társadalmi és kulturális életével ismertesse meg az érdeklődőt. Elsősorban a magyar nép hagyományos műveltségét mutatja meg, azt, hogy miként éltek a magyar társadalom többségét kitevő parasztok, kézművesek a modern gyáripar előtti korszak jellemző körülményei között. Ezt tekintheti át a látogató a múzeum reprezentatív állandó kiállításán.

Hagyományok Háza
http://www.hagyomanyokhaza.hu/
A Hagyományok Háza a Kárpát-medencei néphagyomány ápolására és továbbéltetésére létrehozott nemzeti intézmény, melyet a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztere 2001. január elsején alapított. A Hagyományok Háza szolgáltató központ. Három nagy egysége eltérő eszközökkel, de egyazon céllal és elkötelezettséggel várja a népi kultúra, a hagyomány iránt érdeklődő nagyközönséget és a szakmabélieket, akik útmutatásért vagy segítségért keresik fel ezt az intézményt.

Xantus János Múzeum
http://www.gymsmuzeum.hu/
A múzeum gyűjteménye két nagy egységből tevődik össze. A tárgyi anyag az egykori három történeti vármegye (Győr, Moson, Sopron) paraszti, városi kispolgári kultúráját reprezentálja. Kiemelkedő egységei a kultúra egyes néprajzi-táji csoportjaihoz kötődnek. A pannonhalmi dombság szőlőművelése, a pusztai járás pásztorművészete, a szigetköz halászati eszközei, illetve a rábaközi mezővárosok viseleti együttesei szerepelnek legnagyobb súllyal. A városi kis- és parasztpolgári tárgyi kultúra együttesei közül kiemelkedik a több száz tételből álló mézeskalácsos-gyertyamártó, és a Győr városában jelentős szerepet játszó kékfestés munkaeszköz, műhelyfelszerelés és termék kollekciója.

Internetes néprajzi könyvkínálat
http://www.szakkonyv.hu/lista.php?k=187
Ezen a portálon egyebek között az Akadémiai Kiadó, az Osiris Kiadó, a Rejtjel Kiadó, az Aula Kiadó, a Napvilág Kiadó, az Argumentum Kiadó, a Terc Kiadó, a Háttér Kiadó, a Filum Kiadó, a Cser Kiadó, az Animula Kiadó, a ComputerBooks Kft., a Dialóg Campus Kiadó néprajzi témájú kiadványait 15% kedvezménnyel vásárolhatja meg.

A Szegedi Egyetem néprajzi tanszékének honlapja
http://www.arts.u-szeged.hu/ethnology/magyar/indexh.html

A Magyar Elektronikus Könyvtár néprajzi kínálata
http://www.mek.iif.hu/porta/szint/tarsad/neprajz/

A Kossuth Lajos Tudományegyetem néprajzi tanszékének honlapja
http://delfin.unideb.hu/~neprajzi/tanszek.html

Az európai Folklórközpont honlapja
http://www.folkline.hu/

Ezen az oldalon néprajzi tanulmánykötetekről szóló ismertetések olvashatók
http://www.bibl.u-szeged.hu/filo/bibl/90/90nepr.html

A Magyar Tudományos Akadémia Néprajzi Kutatóintézete
www.neprajz.mta.hu