Túrós táska

Vágólapra másolva!
Szakácsunk, Kaldeneker György hétről hétre különleges finomságokat ajánl oldalainkon. Ma a klasszikus péksütemény otthon is elkészíthető változatát mutatja be.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók: fél adag leveles tészta, 50 dkg túró, 2 tojás sárgája, fél citrom reszelt héja, fél maréknyi mazsola, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg cukor

Leveles tésztához két részben kell a tésztát elkészíteni. Először 30 dkg lisztet, 1 csipetnyi sót, 50 dkg margarint vagy vajat kell összedolgozni, majd kis cipóvá formázni.
A második részhez 30 dkg lisztet, 2 db tojást, 1 csipetnyi sót, 1 evőkanál ecetet és annyi vizet kell összegyúrni, hogy egy keményebb tésztát kapjunk. Ezt a tésztát egy liszttel megszórt deszkán nyújtsuk egy centi vastagságúra, majd tegyük a közepére a vajas cipót, kissé lapítsuk el, majd csomagoljuk be. Szórjuk meg liszttel és nyújtsuk ki ismét egy centi vastagságúra, majd ismét hajtogassuk össze, és ismételjük meg ezt a műveletet még egyszer. Ha a tésztából megmarad, nyugodtan betehetjük a fagyasztószekrénybe.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


A töltelékhez tegyük a túrót, cukrot, vaníliát, tojások sárgáját, citromhéját és a mazsolát egy tálba, majd jól dolgozzuk össze.

A tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk ki fél centi vastagságúra, vágjuk fel 10x10 centis kockákra. Tegyünk a közepére egy-egy evőkanálnyi túrótölteléket és a tészta széleit hajtsuk rá, majd ujjunkkal jól nyomjuk össze. Tegyünk egy sütőlapra sütőpapírt , helyezzük rá a megtöltött táskákat és előmelegített sütőben 170 fokon süssük 30-35 percig. Ha elkészült még melegen porcukorral hintsük meg.