Klementintorta

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
12 db apró mandarin, 50 dkg barnacukor, 20 dkg vaj, 1 citrom kifacsart leve és reszelt héja, 3 db tojás, 30 dkg darált mandula, 10 dkg kukoricaliszt, 2 pohár natúr joghurt, 1 teáskanál sütőpor, csipetnyi só, 25 dkg mascarpone sajt

Elkészítése:
Öntsünk három deci vizet egy lábasba, majd szórjunk bele 25 dkg barnacukrot. Forraljuk pár percig, míg sziruppá nem sűrűsödik. Tegyük bele a megmosott és félbevágott mandarinokat, és kis lángon főzzük körülbelül 15-20 percen keresztül.

Tegyünk egy körülbelül 25 centi átmérőjű kerek peremes, lecsatolható szélű tortaformát egy ív sütőpapírra, majd rajzoljuk körül, és a papírt vágjuk ki ollóval. Tegyük a kivágott papírt a forma aljába, majd enyhén kenjük meg vajjal.

Szórjunk 20 dkg dekányi barnacukrot egy keverőtálba, adjuk hozzá a szobahőmérsékletű vajat, a citrom lereszelt héját, majd elektromos habverővel keverjük öt-hat percig, míg könnyű és habos nem lesz. Egyenként üssük hozzá a tojásokat, mindegyikkel jó alaposan keverjük össze, majd dolgozzuk a masszához a darált mandulát, a citromlevet és egy pohár joghurtot. Keverjük össze a kukoricalisztet a sütőporral és a sóval, majd ezt is keverjük a tésztához.

Kanalazzuk egymás mellé a kivajazott sütőpapírra a cukorszirupban megfőzött mandarinokat, a vágásfelületükkel lefelé, egy keveset a cukros szirupból csorgathatunk rá. Osszuk el a tetején a kész tésztát, felületét simítsuk le a kanállal, majd tegyük előmelegített sütőbe, ahol 150-160 fokon közel egy órán keresztül süssük.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Mielőtt kivennénk a sütőből, szúrjunk bele egy fogvájót, és ha már nem ragad rá a tészta biztosak lehetünk, hogy teljesen átsült a süteményünk.

Ha elkészült, hagyjuk a formában hűlni negyed órát, majd egy határozott mozdulattal borítsuk egy nagy tányérra. Tetejéről óvatosan vegyük le a sütőpapírt, és vágjuk cikkekre a kész süteményt.

Hozzá joghurtkrémet kínáljunk: tegyük egy tálba a mascarponét, adjuk hozzá a másik pohár joghurtot és a barnacukrot. Ízesíthetjük kevés reszelt mandarinhéjjal. Óvatosan keverjük jól össze.

Tálaljunk a tortacikkekből süteményes tányérokra, majd egy-egy kanál sajtkrémet kanalazzunk a tetejére. Az egész tortát a mandarinos cukorsziruppal is megcsorgathatjuk.