Sültpaprikás humusz

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
2 db piros kaliforniai paprika, fél teáskanál fűszerpaprika, 15 dkg száraz csicseriborsó, fél teáskanál őrölt római kömény, fél citrom leve, ízlés szerint chili paprika, 1 dl extra szűz olívaolaj, 2 szál újhagyma, só, darált bors

Elkészítése:
A csicseriborsót mossuk meg hideg vízben jól, majd tegyük egy tálba, öntsünk rá annyi vizet, hogy bőven ellepje és hagyjuk állni legalább egy éjszakán keresztül.

Tegyük a beáztatott borsót egy szűrőedénybe, és folyó vízzel mossuk meg alaposan. Öntsük egy lábasba, engedjük fel vízzel, annyival hogy jól ellepje, majd tegyük fel főni. Ízesítsük sóval, és lefedve főzzük körülbelül 35-40 percen keresztül, míg a borsószemek megpuhulnak. Ha elkészült vegyük le a tűzről, és a levével együtt hagyjuk kissé kihűlni.

Míg a borsószemek puhulnak, mossuk meg jól a paprikákat, tegyük őket egy sütőlemezre, és forró, 170 fokos sütőben körülbelül 20-25 percig süssük, míg a bőre barnulni nem kezd. ha megsültek, vegyük ki a sütőből, hagyjuk kihűlni, majd húzzuk le róla a bőrét és vegyük ki a magházát.

Egy kis serpenyőben forrósítsunk fel pár evőkanálnyi olívaolajat, tegyük bele a felszeletelt újhagymát, szórjuk rá az őrölt római köményt, és addig pároljuk, míg puha nem lesz.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Szűrjük le egy a megfőzött csicseriborsót, a főzőlevéből fogjunk fel egy edénybe. Tegyük a borsószemeket, és a magsütött paprikahúst egy konyha gyorsvágó gépbe, daráljunk rá borsot, karikázzunk hozzá ízlés szerinti mennyiségű chili paprikát, majd ízesítsük kevés sóval és citromlével. Tegyük hozzá a megpárolt újhagymát, kapcsoljuk be a gyorsvágó gépet, pépesítsük pár percig, majd csorgassunk hozzá az olívaolajat, majd pár perc után hígítsuk fel a borsó főzőlevével.

Tálaljuk kis tálkákba a paprikás humuszt, tetejét szórjuk meg a fűszerpaprika őrleménnyel. Csíkokra vágott kaliforniai paprikát, sárgarépát, és pirítóst kínáljunk hozzá.