Lépéseket vár az unió a lex Mol ügyében

Vágólapra másolva!
Magyarországtól vár lépéseket az Európai Bizottság a lex Mol néven emlegetett jogszabály ügyében, miután hivatalos értesítést küldött a kormánynak arról, hogy tüzetes vizsgálatot indít - hangoztatta a bizottság szerdai brüsszeli sajtótájékoztatóján Oliver Drewes szóvivő.
Vágólapra másolva!

A kormánynak most meg kell győznie az Európai Bizottságot, azaz elegendő bizonyítékkal kell szolgálnia arra, hogy minden összhangban van az EU-szabályokkal - szögezte le egy kérdésre válaszolva Charlie McCreevy biztos szóvivője.

Az Európai Bizottság keddi ülésén döntött arról, hogy eljárást indít Magyarország ellen a törvény miatt. Az eljárás első lépcsője a hivatalos értesítés, amelyben ezúttal azt jelezték, hogy azért van szükségük további adatokra, mert a közellátás biztonságának szempontjából különösen fontos vállalatokról szóló magyar szabályozások közelmúltbeli módosítása feltételezéseik szerint méltánytalan korlátozásokat tartalmaz a tőke szabad mozgásával kapcsolatban A kormánynak két hónapja van, hogy reagáljon az értesítésre.

A legkomolyabban reméljük, hogy ennek a válasznak az alapján kielégítően le tudjuk zárni az ügyet minden érintett fél számára - hangoztatta Drewes. A válasz megérkeztéig Brüsszel ennél többet nem tud csinálni vagy mondani - tette hozzá. A magyar kormány szerint a törvény megfelel az uniós jogszabályoknak.

Brüsszelben ugyanakkor emlékeztetnek arra is: még egy hónap sem telt el azóta, hogy az Európai Bíróság ítéletet hirdetett egy kísértetiesen hasonló ügyben, és döntésével elmarasztalta a német kormányt a Volkswagen autógyár felvásárlását keretek közé szorító törvény miatt.