Nem vadászik új magyar bankra az Erste

Vágólapra másolva!
Az Erste Bank Csoportnak semmilyen konkrét banki felvásárlási célpontja nincs Magyarországon - tájékoztatta az [origo]-t a csoport magyarországi leányvállalata. Korábban ugyanis az jelent meg az MTI-ben, hogy a bankcsoport új felvásárlást tervez Magyarországon.
Vágólapra másolva!

A távirati iroda a Hospodarské Noviny című cseh gazdasági lapra hivatkozva idézte az osztrák bankcsoport vezérigazgatójának, Andreas Treichlnek a nyilatkozatát. E szerint lehetséges, hogy a bankcsoport felvásárlásra határozza el magát Magyarországon, de Ausztriában, Csehországban, Szlovákiában és Romániában nem tervez terjeszkedést, mert ezekben az országokban a piaci részaránya már elég nagy. A vezérigazgató szerint Horvátországban sem valószínű terjeszkedés, de Szerbiában és Ukrajnában nem zárható ki.

Az Erste Banknál viszont arról tájékoztatták a [origo]-t, hogy Andreas Treichl mindehhez hozzátette: "nem ez a megfelelő időpont" a felvásárláshoz . A vezérigazgató ugyanazt mondta a cseh lapnak is, amit évek óta szokott mondani. Eszerint az Erste Bank Csoportnak nincsenek akvizíciós tervei Ausztriában, Csehországban, Szlovákiában és Romániában, mivel ezen országokban nagy, 25-30 százalékos piaci részesedésük van.

Magyarországon a vonatkozó törvények alapján van még lehetőség további felvásárlásra, hogy a jelenlegi 10 százalékos lakossági piaci részesedés emelkedjen, de jelenleg nincs eladásra váró bank az országban. Ukrajnában és Szerbiában, ahol az Erste Banknak 1 százalék körüli piaci részesedése van, szintén nincs jogi akadálya a terjeszkedésnek, de ezekben az Európai Unión kívüli országokban az Erste Bank inkább organikusan kíván növekedni.

Az Erste Bank működési területét Ausztrián kívül az 1990-es évek második fele óta alakította ki. Ez jelenleg Csehországot, Szlovákiát, Magyarországot, Horvátországot, Szerbiát, Romániát, tavaly január óta Ukrajnát, tavaly április óta Boszniát öleli fel, és most már csekély jelenléttel Oroszországot is.

A román kormány 2005. decemberben hirdette ki győztesnek az Erste Bankot a Banca Comerciala Romana (BCR) 61,88 százalékára kiírt pályázat győzteseként. A bankcsoport 3,75 milliárd eurót fizetett a legnagyobb román kereskedelmi bank, a BCR részesedéséért. Ez a legnagyobb összeg, amelyet osztrák cég valaha is fizetett kelet-európai felvásárlásért.

A rekordméretű romániai bevásárlás után az Erste Bank nem tervez újabb nagy felvásárlást. Ugyanakkor Kelet-Európában továbbra is lehetségesek olyan felvásárlások, amelyekhez nem szükséges további tőkeemelés. E stratégia jegyében az Erste Bank nemrég belépett az orosz piacra is, és idén július elsején kisebbségi részesedést vásárolt az orosz Bank Center-Investben.