Tőkét emel az MKB gazdája

Vágólapra másolva!
A Bayerische Landesbank (BayernLB) igazgatótanácsa kedden döntött a bank saját tőkebázisának megerősítésével kapcsolatos lépésekről, a Pénzpiaci Stabilizációs Intézet (FMSA) újratőkésítési intézkedéseinek igénybevételét javasolja a tulajdonosoknak 5,4 milliárd euró nagyságrendben, valamint egy 1 milliárd eurós tőkeemelést.
Vágólapra másolva!

A német hitelintézet erről szóló közleményét leánybankja, az MKB Bank juttatta el az MTI-hez szerdán.

A közlemény szerint a döntést az teszi szükségessé, hogy a pénzpiaci krízis erősödése az üzleti keretfeltételek további romlásához vezetett. A BayernLB tőkeerejének megszilárdítása stabil hátteret biztosít a csoport valamennyi leányvállalata és ügyfele számára.

A tőkeemelés a javaslat szerint a bajor állam részéről 700 millió euró, a Sparkassenverband Bayern részéről 300 millió euró értékben történne, a tulajdoni arányok (bajor állam 50 százalék, Sparkassenverband Bayern 50 százalék) fenntartása mellett.

A lépéseket rövidesen egyeztetik a BayernLB tulajdonosaival, majd az FMSÁ-val és az Európai Bizottsággal.

Költséglefaragási programmal is előrukkoltak

Az igazgatótanács és a vezetőség egyetértenek abban, hogy a konszern átstrukturálásával kapcsolatos intézkedések a következő három év során összesen 400 millió euró nagyságrendű megtakarítást eredményeznek. Ebből az összegből 150 millió eurót tesz ki a már jóváhagyott hatékonyságnövelő program.

A BayernLB vezetősége és igazgatótanácsa biztos benne, hogy a most bejelentett, tőkésítettséggel kapcsolatos, továbbá a hatékonyságnövelő intézkedések, valamint a vállalati középszegmenst kiszolgáló üzletág és a lakossági üzletág fókuszba emelése, a Deutsche Kreditbank direktbanki szolgáltatásainak kiterjesztése, illetőleg a kelet-közép-európai tevékenység erősítése megfelelő alapot biztosítanak ahhoz, hogy a BayernLB csoport felkészüljön a német bankszektort érintő új kihívásokra, és tevékeny közreműködő legyen a megváltozott körülmények között - áll a közleményben.

A közlemény szerint a BayernLB stratégiailag fontos leányvállalatai (Hypo Group-Alpe-Adria, MKB Bank-csoport) a jövőben is integráns részei maradnak a csoportnak. Ezen intézmények lényeges pillérei a BayernLB stratégiájának, a bajor takarékszövetkezetek tevékenységét mind regionális, mind termékszempontból kiegészítik. A BayernLB tőkeerejének tervezett megerősítése stabil hátteret biztosít a csoport valamennyi leányvállalata és ügyfele számára.