Patai Mihály a pesti tőzsde új elnöke

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde csütörtökön megújult igazgatósága a börze elnökének választotta Patai Mihályt, az Unicredit Bank vezérigazgatóját. Az elnök bejelentette, hogy a tőzsde vezetőségén nem kíván módosítani, ám 2010-ig új, a bécsi tőzsdéével azonos kereskedési rendszert vezetnek be.
Vágólapra másolva!

Patai Mihály a BÉT csütörtöki, rendkívüli közgyűlésén, elnökké választása után elmondta, a jelenlegi pénzügyi válságban fokozott lehetőséget lát arra, hogy a budapesti, a bécsi, a ljubljanai és a prágai értéktőtzsde a jelenleginél sokkal szorosabban együttműködjön.

Bejelentette, hogy mivel a Budapesti Értéktőzsde kereskedési rendszere már 10 éves, és 5-8 évenként az ilyen rendszereket le szokták cserélni, másfél éven belül új váltja fel a jelenlegit. Patai Mihály azt is elmondta, hogy a tőzsde jelenlegi fő tulajdonosai nem tervezik a BÉT részvényeinek tőzsdei bevezetését, és a kis tulajdonosok részvényeinek megvásárlását sem.

A tőzsde csütörtöki rendkívüli közgyűlése 85 százalék fölötti többséggel az igazgatósági tagok közé választotta Patai Mihály mellett Barlai Róbertet, az OTP Csoport treasuryért felelős ügyvezető igazgatóját és Mohai Györgyöt, a BÉT igazgatóját.

A közgyűlés során a kisrészvényesek - köztük a Concorde Értékpapírt képviselő Fedák Eszter - nehezményezték, hogy a tőzsde fő tulajdonosai nem átlátható módon alakították át a tőzsdét irányító konzorcium tulajdoni szerkezetét, miközben a tőzsdére bevezetett cégektől átláthatóságot várnak el.

A magyar Nemzeti Bank képviselője pedig udvariatlan lépésnek nevezte, hogy az utóbbi két közgyűlés előtt nem egyeztettek a konzorciumi tagok még a nagyobb tulajdonostársakkal sem.