Változások a Windows 7-ben

Vágólapra másolva!
A Windows 7 fejlesztői blogján publikálták, hogy milyen változtatások kerülnek a a Vistát leváltó operációs rendszer következő tesztelhető változatába: a módosításokat a korábban bárki által letölthető béta tesztverzió felhasználóinak visszajelzései alapján végzik.
Vágólapra másolva!

Az Engineering Windows 7 blogon az új operációs rendszer készítésén munkálkodó programozók rendszeresen beszámolnak a fejlesztés alakulásáról. Bejegyzésükből kiderül, hogy a béta verzió megjelenése óta mintegy félmillió észrevétel érkezett a szoftveróriáshoz a tesztelőktől. Eddig mintegy kétezer olyan programhibát javítottak ki a félkész operációs rendszerben, amely összeomlást, lefagyást okozott. A fejlesztők már több mint tízmillió hardvereszköz telepítésének statisztikai adataival gazdagodtak, ezek aktiválásához az esetek háromnegyedében nem volt szükség külön illesztőprogramok letöltésére sem.

Szerdán egy meglehetősen részletes listát közöltek a blogon azokról a változtatásokról, amelyek a korábbi béta verziót használók tapasztalatai, kérései nyomán végeztek el a már szinte teljesen késznek nevezhető következő, RC (release candidate) változatban, amely a Neowin.net nem hivatalos információi szerint áprilisban jelenik meg. A módosítások listája ezen a linken olvasható: mivel összességében nem túl nagy horderejűek a változtatások, csak érdekesebbjeiket mutatjuk be dióhéjban.

Az újítások egyike, hogy az Alt+Tab billentyűkombinációra is a Windows Peek nevű funkció ablaka aktiválódik: az elnevezés azokat a kicsi betekintő ablakokat jelöli, amelyek a Win7 megújult Tálcája felett jelennek meg, ha a megnyitott programok ikonja fölé visszük az egérkurzort.

Praktikusabb újítás érinti a Windows-gomb és egy számbillentyű kombinációjához hozzárendelhető funkciókat: ezek a Vistában csupán program elindítására szolgáltak, az új verzióban viszont már intelligensebben lesznek használhatók. Ha például a böngésző indítása a Windows-gomb+2-höz van hozzárendelve, ezt a kombinációt beütve először elindul a program, a későbbi alkalmakkor viszont a már futó szoftver ablakát hozza be a Win7, nem pedig egy újabbat nyit meg. Ezek mellett az is lehetséges lesz, hogy egyazon program több ablaka között ugráljon a felhasználó, ehhez a Windows-gomb lenyomva tartása mellett az adott számbillentyűt kell többször megnyomni majd. A Shift+Windows-gomb+számbillentyű kombóval az adott alkalmazás új példánya nyílik majd meg, míg a Ctrl+Windows-gomb+számbillentyű a program legutóbb használt ablakát hozza majd be.

A fejlesztők bejegyzése szerint a Win7 új Tálcáján sok felhasználó nem találta elég figyelemfelkeltőnek az olyan riasztásokat, amelyek például egy beérkező üzenetet jeleznek ikonjuk néhány megvillantásával. A villogások számát hétre emelték, emellett az animációjukat is átdolgozták, hogy az jobban észrevehető legyen. Magán a Tálcán is finomítottak még a fejlesztők, hogy a megnyitott vagy a gyakran használt programok ikonjai számára több hely álljon rendelkezésre - áll a blogon.

A frissen feltelepített szoftvereket az új Windows automatikusan a Start menü alján lévő helyre is beilleszti majd, így megtalálásuk jóval gyorsabb és kényelmesebb lesz. Ugyancsak átdolgozták a hálózati kapcsolatok menedzselésére használatos felületet, emellett kényelmesebb lesz váltani az energiaellátási sémák között is, melyek esetében a "kiegyensúlyozott" és az "akkumulátorkímélő" módok mellett a "teljesítményorientált" mód is közvetlenül választható lesz. Az új Windows Media Player esetében arról számolnak be a redmondiak, hogy az online rádiók használatát megbízhatóbbá tették a hálózati funkciók terén végzett újításokkal, emellett fejlesztettek azon is, hogy egyszerűbb legyen a PC-hez csatlakozó videokameráról importálni a gépre a mozgóképes tartalmakat, a lejátszási beállításokhoz pedig nem kell majd túl mélyre barangolni a menükben. A teljes listát az Engineering Windows 7 blogon lehet elolvasni angolul.