Steiner Kristóf a csinos okostelefonok rabja

Vágólapra másolva!
Jó néhány hónapja, hogy Steiner Kristóf elhagyta Magyarországot, és Izraelbe költözött. Kristóf számára nem okozott nehézséget a beilleszkedés, bár a héber nyelvvel a mai napig hadilábon áll. Kíváncsiak voltunk, milyen kép alakult ki Kristófban Izraelről és arról, hogy milyen az ottani emberek viszonya az internethez és mai technikákhoz.
Vágólapra másolva!

Hogy érzed magad Izraelben?

Csodálatosan. Napsütés, tengerpart, virágzó kulturális élet és lüktető éjszakai élet. Imádom.

Mi az, ami nagyon más ott és esetleg furcsa volt eleinte?

Kicsit nehezen szoktam meg, hogy az emberek elképesztően közvetlenek. Van egy tetoválás a hátamon, és például gondolkodás nélkül felhúzzák a pólómat az utcán vadidegenek, hogy megnézzék, mi is az. De bevallom, ez szimpatikusabb, mint a magyaros távolságtartás.

Másként viszonyulnak Izraelben a mobiltelefonáláshoz, mint itthon?

Mind minden, a mobil is iszonyatosan drága itt - az ételtől az elektronikai cikkeken át a ruhákig minden duplájába kerül, mint otthon. Ennek ellenére mobilja mindenkinek van, és mindenki üvöltve mobiltelefonál, bárhol legyen is. Egyedül liftben nem használják, mert itt az a hír járja - nem tudom igaz-e - hogy tízszeresen egészségtelen a rádióhullám a felvonóban. Két nagy szolgáltató van, egy komolyabb, letisztultabb karakterű és egy színes, fiatalosabb.

Úgy tudjuk, hogy te nagy "mobilelhagyó" vagy. Hogy is van ez?

Igen... És mobilösszetörő. Most három mobilom van, egy iPhone, egy BlackBerry és a régi Motorola Dolce, ezek közül csak a Berry nincs eltörve, mert képtelen vagyok megtanulni használni... a szekrényben pihen egy hónapja. Így legalább nem veszítem el.

Új készülék vásárlásakor milyen szempontok alapján döntesz?

Nagyon ostobának fognak tartani, de a külső alapján. Imádtam az LG Prada-t, a rózsaszín, piperetükörre emlékeztető Samsungot. Az iPhone előtt nem voltak nagy elvárásaim egy mobiltól: lehessen vele sms-ezni és telefonálni. Ma már annyira megszoktam a wifi-t, hogy biztosan nem lennék meg egy nagy kijelzős touchscreen telefon nélkül.

Mire használod az internetet?

Mindenre: a neten küldöm át a cikkeimet a magazinoknak, ahová írok, utánanézek adatoknak, információknak az írásaimhoz, tartom a kapcsolatot a családommal és a barátokkal, zenéket és filmeket töltök le, ételt rendelek. Nem tudom, mi lenne velem net nélkül. Olyan volna, mintha nem lenne karom.

Szerinted van még hová fejlődnie az internetnek? Milyen új funkciónak örülnél?

Örülnék, ha minden weboldalnak lenne mobil-változata végre. Néha bosszantó, hogy nem látom át a site-ot egészben, amikor iPhone-ról netezek.

Mennyire elterjedt Izraelben a mobilinternet?

Tel Avivban mindenhol van vezeték nélküli internet. Az utcán sétálva legalább tíz hálózat közül választhatok szerte a városban. Ez nagyon megkönnyíti a dolgomat, mert gyakran kell rápillantanom a mailjeimre. A mobilnetet fantasztikus és nagyon hasznos találmánynak tartom, magam is lelkes híve vagyok, és használom is nap mint nap.