Vágólapra másolva!
Vonzó szoftverkínálat várja ezen a hétvégén letöltésre éhes olvasóinkat: megérkezett a Firefox 3.6-os verziója, ami nem csak gyorsabb elődeinél, de át lehet variálni is a kinézetét egy kattintással. Mellé találtunk egy remek képregényolvasó programot, illetve egy kifejezetten Windows 7-hez kifejlesztett kodekcsomagot, ami csaknem minden formátum lejátszására képessé teszi a Media Playert, viszont csak önmagában szabad használni, más dekódolókkal együtt nem. A sort egy remek biztonsági program zárja, amely a fiókban porosodó régi pendrive-ot is high-tech védelmi eszközzé alakít.
Vágólapra másolva!

FIREFOX 3.6

Az ingyenes webböngésző letöltése (8,3 megabájt)

Csütörtök este jelent meg a Firefox legújabb olyan kiadása, amely már jelentősebb újításokat is tartalmaz: ezek közül a leglátványosabb az, hogy a GetPersonas.com-ról már a Chrome-hoz hasonlóan eltérő színtémákat lehet letölteni, azaz egy gombnyomással, újraindítás nélkül lehet új ruhába költöztetni a Firefoxot. A 3.6-os verzió másik fontos jellegzetessége, hogy fürgébb lett, hamarabb indul el elődjénél, és stabilabbá vált a legnépszerűbb alternatív browser.

Ritkán mondunk ilyet, de sok meglévő bővítmény inkompatibilis a 3.6-os verzióval, ezek az új változatot telepítve használhatatlanná válnak (ilyen például a Sztaki szótár környezeti menüje). A pluginek fejlesztői általában néhány nap alatt szoktak elkészülni az új, kompatibilis változatokkal, ezért akik a lehető legkevesebb nyűggel akarnak átállni, érdemes várniuk az installálással egy kicsit. Ha valakinek nem fontosak a bővítmények, most rögtön érdemes frissítenie.

Windows 7 Codec Pack

Forrás: [origo]

A Windows 7-re készített kodekcsomag letöltése (20,2 megabájt)

A Shark007 nevű kanadai videogeek szaki műve ez az ingyenes, kifejezetten Windows 7-hez kifejlesztett videokódoló-gyűjtemény, amely azért hasznos, mert segítségével Windows Media Player egy sor olyan formátummal megbirkózik, amelyre magától nem képes - noha a Win 7-ben debütált 12-es verzió már egészen sok formátumot támogat eleve. A kodekcsomag emellett a távirányítóval történő vezérlésre optimalizált Media Center alkalmazást is kompatibilissé teszi többek közt nagyfelbontású filmeket tartalmazó mkv fájlok lejátszására is. Ugyanakkor érdemes csínján bánni vele, tapasztalataink szerint ugyanis csak akkor működik jól, ha rajta kívül semmilyen más kódoló nincs mellette feltelepítve a rendszerre. A VLC Player-t vagy a KMPlayer-t gond nélkül lehet használni vele, az SPlayer-rel viszont összeakadt.

Konfigurációja a PC Settings nevű modulján keresztül történhet, itt lehet beállítani többek közt azt, hogy milyen hangfalunk van, de ugyanitt lehet például a feliratok kezelését is elvégezni. A készítő honlapjáról Vistához szánt csomag is elérhető.

ComicRack

Forrás: [origo]

Az ingyenes képregénynézegető szoftver letöltése (4,1 megabájt)

Az interneten számos oldalról lehet képregényt letölteni, és nem csak a fájlcserélő oldalakra gondolunk, hanem legális forrásokra is. A népszerű füzetecskék digitális formátumú kiadásait sokszor speciális formátumban terjesztik, de ha egyszerű képfájlokban van, akkor sem túl kényelmes hagyományos képnézegető programmal olvasni a kis képkockákra bontot, szövegbuborékokkal tarkított tartalmakat. Itt jön a képbe a ComicRack, az egyik legjobb ingyenes képregényolvasó szoftver, amely minden fontos formátumot képes olvasni a .cbz-től a .pdf-ig, ezek közt pedig konvertálást is biztosít. Speciális zoomképességgel is felvértezték, emellett akár úgy is be lehet állítani betekintő ablakát, hogy a szélesvásznú monitoron a képregény két oldalát lássuk egyszerre, de még virtuális lapozást is tud produkálni.

PREDATOR

Forrás: [origo]

Az ingyenes segédprogram letöltése (893 kilobájt)

Ez az igen ötletes windowsos segédprogram a kidobásra ítélt régi pendrive-ot high-tech biztonsági eszközzé alakítja át. Telepítése után ugyanis minden rendszerstart során automatikusan indul, és beállítható, hogy csak akkor engedjen hozzáférést a PC-hez, ha abba be van dugva a tulajdonos saját USB-adattárolója, amelyet előzetesen össze kell párosítani a szoftverrel. Nem szükséges jelszavakat írni, ha a tulaj kihúzza a pendrive-ot, a számítógép zárolja magát, ha visszadugja, újból teljes körűen használni tudja azt. Miután tapasztalataink szerint a folyamatos ki-be huzogatás azért alaposan tönkre tud tenni egy ilyen portot, érdemes e célra venni párszáz forintért egy USB-hosszabbító kábelt, és előkeresni a fiók mélyéről bármelyik rég nem használt adattárolót.