Vágólapra másolva!
Bár egyelőre csak angol nyelven, de bárki kipróbálhatja az új Messengert, valamint a Microsoft új levelező, képkezelő és filmvágó szoftvereit is. A héten debütált a népszerű VLC médialejátszó új verziója is, amely már képes a grafikus kártya gyorsítófunkcióját kihasználva tehermentesíteni a rendszert, a Firefox böngésző friss kiadását pedig végre nem tudják két vállra fektetni a bővítmények. Ezek mellett egy ikonok, képek, szövegmezők lemérésére használható virtuális vonalzót ajánlunk letöltésre ezen a hétvégén olvasóinknak.
Vágólapra másolva!

Windows Live Essentials

Forrás: [origo]

Az ingyenes Microsoft segédprogramok letöltése (1,2 megabájt, béta verzió, angol nyelvű, Vistára, Win 7-re telepíthető)

A Microsoft elérhetővé tette a Windowshoz készült segédprogramjainak legújabb béta verzióit - egyelőre csak angol nyelven. A letölthető telepítőcsomagban a Messenger chatprogram új verziója, valamint a Photo Gallery képkezelő, illetve a Movie Maker videovágó program, illetve a Live Mail levelezőkliens új kiadásai találhatók meg. Az új verziókat már csak Windows Vista és Windows 7 alá lehet telepíteni, az XP-s felhasználóknak le kell mondaniuk ezek használatáról.

Olvasóink többségét nyilván a Messenger új kiadása érdekli leginkább: ennek fő érdekessége, hogy már a Facebook és a MySpace közösségi oldalak funkcióit is el lehet érni belőle, bár az idehaza kevésbé népszerű Twittert nem. Az új verzióban a szokásos függőleges kontaktlista-ablak mellett egy új nézet is elérhető a jobb felső sarokban lévő programikonra kattintva. Mint az a fenti képen is látszik, erre átváltva a Facebookon beküldött státuszfrissítéseket, üzeneteket lehet megtekinteni a közösségi oldal külön megnyitása nélkül. Emellett az új verzióban már külön-külön be lehet állítani, hogy az ismerősökből létrehozok csoportok közül ki lásson online-nak és ki nem, ami például akkor lehet hasznos, ha munkaidőn kívül nem akarunk kollégákkal eszmét cserélni.

A Photo Gallery képkezelő alkalmazást a Movie Maker videovágóval együtt lehet telepíteni, az előbbi program gyakorlatilag a Google Picasájának redmondi megfelelője: egyszerűbb szerkesztési műveleteket lehet elvégezni benne a digitális fotókon. Ezen kívül a programból egyszerűen fel lehet tölteni a képeket a Skydrive-ra, a Facebookra vagy a Flickrre. A program a Picasához hasonlóan arcfelismerésre is képes, és megörökölte az Office-okban sikerrel debütált szalagmenüt is. Ez utóbbi található meg az új Movie Makerben is, amely már a rendszer beépített videokódolóit is képes használni, a lustább felhasználók pedig automata klipgenerátorát fogják előszeretettel használni.

Firefox 3.6.4

Forrás: [origo]

Az ingyenes böngésző letöltése (8,5 megabájt, magyar nyelvű)

Megérkezett a Firefox böngésző legújabb kiadása, ennek telepítőjét azonban csak annak kell letöltenie, aki nem rendelkezik a korábbi verzióval, az előző kiadás ugyanis már automatikusan képes frissíteni magát. A 3.6.4-es verzió fő újdonsága az, hogy javították bővítménykezelő modulját, így ha mondjuk a Flash, a Silverlight vagy a Quicktime plugin lefagyna mondjuk egy beágyazott videó megnyitásakor, az nem rángja magával az egész programot. Ilyen esetben a browser hibaüzenettel jelzi, hogy az adott modul működése leállt, újraindításához pedig elegendő az adott oldalt újratölteni.

VLC Player 1.1

Forrás: [origo]

Az ingyenes médialejátszó program letöltése (18,6 megabájt, magyar nyelvű)

Letöltési toplistánk egyik állandó szereplője a VLC Player, ami nem véletlen, hiszen az ingyenes médialejátszó beépített kodekeivel gyakorlatilag minden neten használatos fájlformátumot le tud játszani. Legújabb kiadásának fő újítását a Windows Vistát vagy Windows 7-et futtatók tudják majd kihasználni: ezeken a rendszereken ugyanis a grafikus kártya gyorsítófunkcióját is lehet majd használni, amely a fejlesztők szerint akár 40 százalékkal is csökkentheti a rendszer terheltségét HD-felbontású videók lejátszásakor. Sajnos e funkciót megfelelő támogatás híján egyelőre csak az Nvidia grafikus kártyával szerelt PC-k tulajdonosai élvezhetik - derül ki technológiai blogokon publikált számos bejegyzésből. Jó hír, hogy bizonyos mértékű teljesítménynövekedés Nvidia kártya nélkül is elérhető az új verzióval. Nem jó hír, hogy a Shoutcast online rádióadók lejátszására használatos protokollt a program új verziójából az AOL kérésére eltávolították a fejlesztők. A lejátszóprogram tudása új dekóderekkel bővült, emellett képessé vált bővítmények kezelésére is - ezek megjelenésére azonban még várni kell.

Desktop Ruler

Forrás: [origo]
A program telepítéséhez az Adobe Air környezetet is installálni kell, ezt innen lehet letölteni

Ennek az Adobe Airben írt miniprogramnak például blog vagy más honlap szerkesztésekor vehetjük hasznát: segítségével lemérhetjük a képernyőn lévő távolságokat pixelben. Erre akkor lehet szükség, ha oldalunk kinézetét akarjuk testre szabni, netán azt nem tudjuk eldönteni, mekkora avatár nézne ki jól a jobb oldali oszlopban. A virtuális vonalzón külön gomb szolgál az elforgatásra, a távolságok lemérését a sárga felület nyújtásával, rövidítésével lehet elvégezni.