Szeretkezz az egészségedért!

Vágólapra másolva!
Amikor rád tör a vágy, bizonyára a legkevésbé sem azon járnak a gondolataid, hogy miféle hatásai vannak a szexnek az immunrendszeredre. Jó, ha tudod, a szex, még ennél is tovább mutat!
Vágólapra másolva!

Egy fárasztó, nehéz munkanap után, az ember nem is vágyik másra, mint egy forró fürdőre, majd kényelmesen elnyúlni az ágyában és egy hatalmasat aludni. Igen ám, de mi a helyzet a szexszel? Érdemes nagyobb hangsúlyt fordítani rá, hiszen kutatások is bizonyítják, azon párok, akik rendszeres szexuális életet élnek, a stresszhelyzetekben is higgadtabban tudnak helytállni. Olyan ez, mint egy jó sport, ami még kedvünkre is való! A hosszú nap végén sok negatív energia csoportosul az ember szervezetében, ami csak nehezíti a pihentető alvást és az energiaszint visszaállását másnapra. Tudsz jobb módot a feszültség levezetésére, mint egy hatalmas örömmámorral végződő szeretkezés? Aligha!


Jót tesz az immunrendszernek


A jó szex egyenlő a jó testi egészséggel. A gyakori szeretkezők esetében, megfigyelhető egy bizonyos, immunglobulin nevezetű antitest megszaporodása, mely segít fokozottabban védekezni, a ránk leselkedő fertőzések és megfázásos panaszok veszélyeivel szemben. Az pedig, már csak a hab a tortán, hogy mindeközben számos más belső jótékony hatása van még a rendszeres együttléteknek: fényesebb haj, ragyogóbb, feszesebb bőr. A kellő gyakorisággal megmozgatott medencetáji, altesti izmok, szintén áldásos eredményeket produkálnak. Férfiaknál jobb prosztataműködésről számolhatunk be, nőknél pedig kisebb a kockázata a vizelettartási problémák későbbi kialakulásának. Érdemes tehát megfontolni, hogy nem választanánk-e inkább az immunerősítés ezen izgalmasabb és kellemesebb formáját a pirulák helyett!


A jó szex égeti a kalóriákat


Főként a hölgyek nagy örömére! Ki ne akarná felfedezni azt a fajta mozgásformát, amiben a szó szoros értelmében kedvét leli? Nyilván nem kell sem tornásznak, sem pedig óriás fizikumú erőemelőnek lenni ahhoz, hogy a szeretkezés megfelelőképpen örömet nyújtson és nem utolsó sorban átmozgassa az izomzatunkat. Nem kell bonyolult pózokra és mindenféle kicsavart akrobatikára gondolni. A lényeg, hogy jól izzasszuk meg magunkat és partnerünket egyaránt. Méregtelenít és a legtöbb izomcsoportot kellőképp mozgásra bírja.


Forrás: istockphoto


Önbecsülés és bizalom


Ezekre mind-mind jó hatással van a szeretkezés. Minél többet műveljük, annál nagyobb lesz rá a kereslet is, mind párunk, mint saját részünkről. Ez, már csak azért is jó hír, mert rengeteg nő érzi magát kevésbé vonzónak, például szülés után, vagy ha a már belekényelmesedett kapcsolatában felszed néhány plusz kilót. Folyamatos a pozitív visszajelzés, hiszen a nő kívánatosnak, bombázónak érzi magát, és ezek együttes hatása csak egyre erősebbé teszi a pár között kialakuló bizalmas köteléket is. Elvégre, akivel ágyunkat nap mint nap megosztjuk, saját lelkünket, legbensőbb érzéseinket is közössé tesszük. Minél jobban működik a két fél közt a bizalom, az ágyban is annál merészebbek lesznek.


Fájdalomcsillapító hatás


A fejfájás rossz kifogás! Ezentúl valami sokkal jobb indokot kell kitalálni, ha nincs hangulatod a pároddal ágyba bújni. Talán, miután végigolvastad a számos pozitív hatást, nem is kell majd többé ilyen furmányos eszközökhöz folyamodni. A hormonszint növekedés hatására endorfin termelődik szex közben, ami köztudottan fájdalomcsillapító hatású. Higgyük el, egy kellemes szeretkezés után nem fog fájni a fejünk, sem egyéb testrészeink, csak a remek, ellazult állapot uralkodik majd el rajtunk. Jobb, mint, az aszpirin!


Altató helyett


Egy tartalmas szeretkezés jól kifáraszt, ezáltal kellemesebb és pihentetőbb alvást biztosít éjszakánként. Így nem okoz majd nehézséget reggel kipattanni az ágyból, akár az óra csörgése előtt is. Hiszen a biológiai óránk tudni fogja, mikor elég. Nem csak az alvászavarokat küszöbölhetjük ki egy kiadós orgazmus segítségével, hanem ideális szinten tarthatjuk vérnyomásunkat, valamint testsúlyúnkat is. Nem kell meglepődni azon, ha az addig felcsigázott és az iramot jól bíró párunk a közös orgazmus után öt perccel már édesen hortyog a párnáján. Ebből is látszik, hogy a szex kenterbe ver bármilyen altatót!


Jótékony hatású pózok

"Gyakorlatilag az összes olyan pozitúra jótékony hatással van a vérkeringésünkre, amelyek nagy mozgásteret engedélyeznek és lehetővé teszik az intenzív, ütemes mozgást" - mondta Dr. Tóth Emese, szexológus, a LifeNetwork szakértője. Emellett a hormonok termelődését is igen pozitív irányban befolyásolja a rendszeres együttlét. Amennyiben jó a szex a két fél között, a heti 3-4 alkalom szinte alapfeltétele annak, hogy az ember formában maradjon. Olyan ez, mint egy sportoló életében az edzés.

"Az együttlétek kimaradása negatív következményekkel jár, ezért aki teheti, igenis intenzíven harcoljon meg azért, hogy párjával minél teljesebb és gyakoribb szexuális életet élhessenek." - hívta fel a figyelmet a szakember. "Passzív helyzetben sem a nő, sem a férfi nem tudja igazán teljesnek érezni magát, önbizalomhiány léphet fel, férfiaknál gyakori lehet a potenciazavar. Az aktív szex jó hatással van az egyik legnehezebben karbantartható izomcsoportra, a belső medence izmaira is, holott nagyon kisméretű - ám annál fontosabb - izmokról van szó.

Madocsai Kata