Androiddal az óra is okossá válik

i'm smartwatch okos óra karóra
Vágólapra másolva!
Újabb mindennapi használati tárgy válhat okossá az Android operációs rendszer és az alkalmazások által. Az i'm nevű olasz cég a karórába akarja beépíteni a telefont és az internet által kínált szolgáltatásokat.
Vágólapra másolva!

A világhíres olasz dizájnt és az amerikai mérnöki gondolkodást ötvözi az i'm nevű olasz cég androidos karórája. Bár az okostelefonokról ismert rendszer fut rajta, mobilnetes chipet nem tartalmaz, a táskában vagy a kabátzsebben hordozott okostelefontól kapja a hálózati kapcsolatot. A készülékek összepárosítása után az i'm óra hozzáfér a címjegyzékhez, naptárhoz, sőt kihangosítóként is működik.

Forrás: i'm
Több színben készül a műanyag i'm okosóra

Azt még a dizájnereket is megszólaltató ötperces reklámfilmben sem mutatják, hogyan néz ki, amikor az óra tulajdonosa a csuklóján levő kütyübe beszél bele. A látvány valószínűleg a James Bond-filmeket idézi egészen addig, míg beszélgetőpartnerünk meg nem szólal kihangosítva.

Tucatnyi funkciót egyesít az okosóra

Az i'm órába meglepően kis felbontású, 240*240 pixeles kijelzőt szereltek. Az Android egy testreszabott verziója fut rajta körülbelül egytucatnyi alkalmazással. Az órán meg lehet nézni a facebookos állapotfrissítéseket, a telefonon tárolt fotókat, a határidőnaplót, van rajta fényképnézegető, és a hamarosan induló i'm music szolgáltatáson keresztül még zenét is lehet majd hallgatni.

Elő sem kell venni a zsebből a telefont, mindent el lehet intézni a karórán

Az i'm óráinak megkérik az árát. A legegyszerűbb, színes műanyag házas okosórák 299 euróba kerülnek, a titániumból készült tartósabb modellekért pedig már 499 eurót is elkérnek. Az olasz gyártó természetesen nem érte be a tömegmodellekkel, tíz-tizenkétezer euróért olyan kütyüket is árul, amelyek háza aranyból készült, vagy gyémántokkal van díszítve.

Jövőre nyílik meg a zenebolt

Az i'm óra kijelzője túl kicsi ahhoz, hogy cikkeket vagy könyveket olvassunk rajta. A filmek sem életképesek 240*240 pixeles felbontásban. A tervezők viszont úgy gondolják, hogy zenehallgatásra alkalmas lesz a kütyü.

Az i'music nevű korlátlan zeneszolgáltatást a 2012-es Las Vegas-i CES szórakoztató elektronikai szakkiállításon fogják bemutatni az alkalmazásbolttal együtt. Most is van már azonban olyan csomag, amelyhez jár az ingyen zene. Ha a vásárló két műanyag és egy titániumházas órát vesz ezer euró értékben, akkor máris teletöltheti a készülék négy gigabájtnyi memóriáját zenével.

Az Apple-nek már van okosórája

Akárhogy igyekszik is az olasz cég az okosórák piacra dobásával, az Apple már megelőzte őket. A kaliforniai cégnek nem kellett új termékvonalat bevezetnie az iPhone telefonok, az iPad táblagép és az iPod zenelejátszók mellé, megoldották helyette a kiegészítőgyártók. Alig mutatták be az apró érintőkijelzős Nanót, a dizájnerek rögtön elkezdtek azon gondolkodni, hogyan lehetne órává alakítani.

Forrás: [origo]
Egy robbantott ábra és egy jó videó kellett az adakozás megindításához

Programozni nem is kellett hozzá: a Nanóban található az egész képernyőt kitöltő óra widget. A szíjak pedig hamarosan megjelentek a különböző webboltokban. Még olyan vállalkozó is akadt, aki csak pár látványtervet töltött fel a Kickstarter ötletoldalra, és néhány napon belül a tervet jónak tartó netezők összeadták neki a gyártás megkezdéséhez szükséges több mint ötszázezer dollárt.