Megtalálták az ókori szexisten oltárát

Vágólapra másolva!
A termékenység ókori istenének, Priaposznak szentelt oltárra bukkantak Bulgáriában - ezt állítja a szófiai Nemzeti Történeti Múzeum első embere, Bozsidar Dimitrov.
Vágólapra másolva!

A termékenység istenének szentélyét a Fekete-tenger partján lévő üdülőváros, Szozopol területén találták meg a Sofia Globe című, angol nyelvű bolgár internetes forrás szerint. A bolgár nyelvű focus-news.net szerint pedig azt a helyet találták meg, ahol Priaposz oltára állt.

Egy agyagból készült fallosz alapján állítja mindezt Bozsidar Dimitrov, a szófiai Nemzeti Történeti Múzeum vezetője. Ezt a "Priaposznak" felirattal ellátott tárgyat is Szozopolban ásták elő a régészek, akik a környéken nemrégiben bukkantak rá - egyes állítások szerint - Keresztelő Szent János kézcsontjaira és Poszeidón templomára is.

Priaposz kultusza kisázsiai eredetű Dimitrov szerint. A hellenisztikus és a római időkben Priaposzt az érzéki gyönyörökkel hozták kapcsolatba. A férfiistent hatalmas nemi szervvel ábrázolták, sőt előfordult, hogy egyszerűen csak egy fallosszal "idézték meg".

Akik felkeresték szentélyét, általában valamilyen nemi jellegű problémával küszködtek. Így nemi betegek, erekciós nehézségekben és potenciazavarokban szenvedők fordultak Priaposzhoz segítségért.

A mitológia szerint Priaposz Aphrodité és Dionüszosz (a bor és mámor istene) fia volt. Minthogy azonban Aphrodité megcsalta Dionüszoszt, Héra istennő közbenjárására torz gyermeket hozott világra. Priaposz testét aránytalan méretű hímvessző éktelenítette el - írja a Wikipedia. Az ókori Görögországban szobra a termékenység jelképe volt, de a kertek isteneként is tisztelték sok helyen (ez szintén összefügghetett a termékenységgel).