Kisebbségi politikus a főszereplő az Uniqum-perben

uniqum energiaital
Vágólapra másolva!
Az Unicum mindannyiunk fejében ott van: aki nem szereti az ízét, az is pontosan le tudja írni a gömbölyded üveget, a tipikus betűtípust és a keresztet. Az alkoholos likőr része a hazai gasztronómiai kultúrának – éppen ezért lepődtünk meg, amikor az kárpátaljai Nagyszőlős egyik szupermarketjében nagyon hasonló nevű és kinézetű energiaitalt találtunk.
Vágólapra másolva!

Az Unicumot, azaz a máig népszerű gyomorkeserűt a vállalat által is lelkesen ápolt hagyomány szerint dr. Zwack, II. József családi orvosa alkotta meg 1790-ben. Amikor a gyengélkedő uralkodót megkínálta a gyógynövénylikőrrel, a legenda szerint az elismerésében felkiáltott:

– innen a későbbi márkanév.

Az ukrajnai Uniqum energiaital-család Fotó: Zirig Árpád

Természetesen az első időkben nem volt palackozás, erre majdnem száz évet kellett várni. A Zwack J. és Tsa. 1840-ben jött létre, székhelyük a budapesti Marokkó-udvarban volt. Az ismert ital – a gömbszörp, ahogy sokan nevezik –, csak 1883-ban került védjegyoltalom alá. Ekkor kezdték gyártani a keresztes címkével ellátott likőrt.

Terjeszkedés? Dehogy!

Csak nem törnek Zwackék a nagy nemzetközi márkák babérjaira? Az elegáns, dombornyomással ellátott üveget jobban megnézve feltűnt egy apró, de elég fontos eltérés: a márkanév nem Unicum, hanem Uniqum.

A kereszt nagyon ismerős, ugye? Forrás: Zirig Árpád

Ennek ellenére a Bárva szupermarketben 7-10 hrivnyába, azaz 93 és 132 forint közötti összegbe kerülő italokból bevásároltunk, hazahoztuk mind a négy fellelt változatot, hogy itthon kóstoljuk meg őket, és utánajárjunk a jogilag is eléggé aggályosnak tűnő terméknek.

Milyen az ízük?

Ukrán Uniqum Energy Original 7%, 0,33 liter

Nem originális sajnos Forrás: Zirig Árpád

A név alapján ez hivatott utánozni az eredetit – nem sikerült neki. Édesnek édes, de a fanyarság inkább vermutos, mintha laboratóriumi körülmények között előállított, túlhígított vermut került volna a pohárba, a természetes keserűségnek nyoma sincs.

A színe semmilyen, az íze rossz Forrás: Zirig Árpád

Még azok a kollégák is elutasították, akik szeretik az energiaitalt, ami nem csoda: valóban nem túl jó aromájú, amin csak ront a török dinnyés rágógumikra emlékeztető utóíz.

Uniqum Energy Red 7%, 0,33 liter

A vörös október Forrás: Zirig Árpád

A kupakot feltépve ránk veti magát a plasztik gránátalma aromája, felismerhető, de az is azonnal nyilvánvaló, hogy az íznek semmi köze a valós gyümölcshöz – ebben a vegyészek keze van, nem a napsugár.

Nem győzött meg senkit az íze Forrás: Zirig Árpád

Az íze sem különb, a rendszerből pedig markánsan kilóg az alkohol, olyan, mint a kamaszkori házibulik tinikoktéljai, amikor még mindent összeöntöttünk mindennel.

Uniqum Energy Negro 7%, 0,33 liter

Nem Negro cukorkás Forrás: Zirig Árpád

Elsőre, felbontás előtt attól féltünk, hogy nemcsak a Zwackékra, hanem a Negro cukorkára is történik majd egy utalás, de nem – az elnevezés csak a színt takarja, nem tisztítja a torkot, csak kaparja. Kávés és csokis élményt ad.

Kávés és kakaós az íze Forrás: Zirig Árpád

Ez már az a pontja a tini tivornyának, amikor a porkávé és a konyakmeggy is az edényben landol. Nincs mit tagadni, rossz.

Uniqum Energy Set 0%, 0,33 liter

Az alkoholmentes változat Forrás: Zirig Árpád

Málnát ír a címke, de a Set leginkább a néhány éve forgalmazott piros Fantára hasonlít, de édesebb annál, az energiaital vegyi kellékei nem tettek jót nekik. Ebben nincs alkohol, cserébe a címkén apró betűkkel feltűnik a nemzetközi italóriás Döhler logója és az apró betűs felirat – a recept tőlük van. Nem jobb, nem rosszabb bármelyik hasonló pörgetős italnál, aki nem szereti őket, ezt sem issza majd szívesen.

A színe élénk, az íze zsibbasztó Forrás: Zirig Árpád

Az Uniqum nem sima energiaital – négyből háromban jelentős, hétszázalékos alkoholtartalmat találtunk, csupán egy, a málnás Set változat volt alkoholmentes. Idehaza szesszel dúsított energiaitalok nincsenek forgalomban, bár a fogyasztók között sajnos jelentős azoknak a hányada, akik valamilyen röviditallal kísérik a serkentőket.

Nem lett senki kedvence Fotó: Csanádi Márton - Origo

Fityiszt az egészségnek

Nem csoda, hogy már a közös szerkesztőségi kóstoló előtt felvontuk a szemöldökünket, hiszen jól emlékezünk dr. Maurovich Horvát Pál kardiológus szakorvos, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika adjunktusának nyilatkozatára, amelyben jelezte az energiaitalok azon veszélyét, hogy sokan alkohollal együtt fogyasztják, ám mindkettő dehidratál. Ennek értelmében az alkohol mérgező hatása sokkal erőteljesebben jelentkezik „ami akár halálos kimenetelű lehet”. Az egyik ital serkent, a másik tompít, ezért együtt a kontroll és a helyzetfelismerés elvesztését okozhatják. „Egyszerre lépni gázra és fékre beláthatatlan következményekkel jár” – hangsúlyozta a szakember.

Jobb ki sem bontani az energiaitalokat Forrás: Zirig Árpád

Véleményével nincs egyedül: az Országos Tisztifőorvosi Hivatal által szervezett 2010-es, az energiaitalok szakmai megítéléséről szóló konferencián elhangzottak megerősítik szavait. „Az energiaitalok hosszú távú, nagy dózisban történő fogyasztása által kiváltott hatások további vizsgálata, jellemzése szükséges, különösen a gyermekek és serdülők esetén.

Különösen aggasztó az energiaitalok alkohollal való együttes alkalmazása.

További kutatásokat igényel a koffein és az energiaitalokban található más összetevők (taurin, guarana, ginszeng, karnitin stb.) együttes hatásának vizsgálata, értékelése.”

Bealkonyul? A szakértők egyre kritikusabbak az energiaitalokkal Forrás: Zirig Árpád

Jogilag sincs rendben?

Annak ellenére, hogy a címkéről világosan kiderült, hogy a Zwacknak semmi köze a kárpátaljai Nagymuzsalyon palackozott italhoz, sokan első blikkre valóban elhitték, hogy ez a nagy hagyományú budapesti cég egy új, általuk még nem ismert terméke. Az, hogy a C betű helyett Q van az öntapadós címkén, a legtöbbeknek csak késve jön le – vagy még akkor sem.

A szerkesztőségi körkérdés alapján is úgy tűnt, hogy az Unicumra erősen hajazó logó alkalmas megtévesztésre. Kíváncsiak voltunk a hivatalos véleményre is, ezért Frank Odzuckhoz, a Zwack Unicum Nyrt. vezérigazgatójához fordultunk, aki elmondta: „Több éve tudomásunk van az Ukrajnában forgalmazott Uniqum energiaital létezéséről.

hiszen az Unicum nevet több mint 130 évvel ezelőtt, 1883-ban lajstromozták, és az Ukrajnában Uniqum néven vásárolható energiaital nemcsak nevében, de megjelenésében is megtévesztő. A védjegybitorlás kérdését már korábban jogi útra tereltük, jelenleg is folyamatban van a peres eljárás.”

Szó se róla, ez tényleg hasonlít Forrás: Zirig Árpád

Kíváncsiak voltunk, kóstolták-e Zwackéknál az ukrán termékeket, találtak-e bármi ízbeli hasonlóságot? Frank Odzuck elárulta:

A vezérigazgató az Origónak elmondta, hogy nem ez az első eset, már korábban is volt példa védjegybitorlásra, arra, hogy valamilyen formában az Unicumhoz hasonló megjelenésű vagy elnevezésű termék jelenjen meg a hazai vagy a külföldi piacon. „Véleményünk szerint az Uniqum energiaital azonban

minden eddig megjelent terméknél erősebben meríti ki a védjegybitorlás fogalmát.

Természetesen az Unicum védjegyoltalma a vállalat legelemibb érdeke, éppen ezért folyamatosan figyeljük a termékeket nemcsak Magyarországon, de a világ minden részén és minden olyan esetben fellépünk az Unicum védjegyének védelme érdekében, amikor azt valamilyen formában károsítják.”

Elegáns üvegbe palackozzák Forrás: Zirig Árpád

Kíváncsiak voltunk, hogy a Zwack Unicum tervez-e esetleg saját energiaitalt? Kérdésünkre nemleges választ kaptunk.

Ha szeretnék jobban megismerni a Zwack család történetét, kattintsanak ide.

Mi az a védjegy?

A védjegy az áruk és szolgáltatások eredetének azonosítására szolgáló jogi oltalom. Megkülönböztető képessége miatt segíti a fogyasztókat, hogy összetévesztés nélkül különböztessék meg a védjeggyel ellátott terméket a többi hasonlótól. Lehetővé teszi, hogy a kedvező tapasztalat esetén a vásárlást újra megismételhessék, illetve a negatív benyomások után elkerülhessék a szóban forgó árukat vagy szolgáltatásokat.

Kit illet meg a védjegyoltalom?

A védjegyoltalom azt illeti meg, aki a megjelölést a törvényben előírt eljárás útján lajstromoztatja. Bármely természetes és jogi személy, valamint jogi személyiség nélküli gazdasági társaság is megszerezheti a védjegyoltalmat.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál megtudtuk: „Magyarországon lajstromozott védjegy oltalma csak Magyarország területére terjed ki. Ezért ha valaki védjeggyel ellátott áruit külföldön hozza forgalomba, vagy külföldön teljesít védjeggyel megkülönböztetett szolgáltatásokat, célszerű az adott államban, illetve államokban is megszerezni a védjegyoltalmat."

Mi a helyzet az végeken?

Magyarországon nem forgalmazzák, Kínában igen Forrás: Zirig Árpád

Az Uniqum cirill betűs címkéjéről kiderült, hogy a gyártó egy Cotnar nevű nagymuzsalyi kft. Tulajdonosa Péter Csaba megyei képviselő, az Ukrajnai Magyar Demokrata Párt elnöke. Telefonos megkeresésünkre elmondta, mintegy két éve van forgalomban az energiaital, de az ötlet már 2008-ban felmerült bennük.

Amikor két éve módunk nyílt rá, elkezdtük a gyártást. A magyar cégtől később sem kaptunk semmiféle visszajelzést a kapcsolatfelvételre – bennünket már csak a bíróság keresett meg.”

Az energiaitalt alkohollal kombinálni veszélyes Forrás: Zirig Árpád

Péter Csaba állítása szerint: „Tizenhét ügyvédet dolgoztatnak ezzel, nekünk egyre is alig futja. Ennek ellenére nem tervezzük beszüntetni a gyártást, igaz, eddig sem dolgoztunk nagy volumenben, de jelen vagyunk a főbb ukrán városokban. Most már sikerült külföldön is megjelennünk, Lengyelországba és Kínába is szállítottunk” – mondta el a politikus-üzletember a termékről, amely hozzávetőleg feleannyiba kerül a gyártási helyén, mint a nagy nemzetközi energiaital-márkák.

A Cotnar vezetője elárulta, hogy az Uniqum márkanév egy magánszemélyé, a vele történt megállapodás alapján használják.

A receptet és az alapanyagot a multinacionális Döhlertől vásárolják,

ezt töltik a 0,33 literes zöld palackokba. „Tudomásom szerint az Unicum önmagában nincs is levédve, csak a Zwack Unicum” – tette hozzá a névbeli hasonlóság kapcsán Péter Csaba.

A törvény emberei

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal tanácsa alapján a TMview védjegy-adatbázisban néztünk utána a márkanévnek. A nemzetközi szabadalmi nyilvántartás szerint (szám: 882776, tulajdonos: Z & U Spirituosen Marketing GmbH, Bécs) az Unicum kifejezés az egész világon védett, ha borok, párlatok és likőrök kapcsán használnák a nevet – úgy tűnik, az energiaitalok, még ha alkoholosak is, ebbe talán nem tartoznak bele.

A Zwack nem tervez hasonlót Forrás: Origo

Ismerős a név?

A Cotnar cég és Péter Csaba neve nem véletlenül lehet ismerős idehaza: a 2006-os ukrajnai Tokaji bor feltételezett hamisításával szintén az ő nevüket hozták kapcsolatba. Az Index.hu akkori cikke szerint jogtalanul használták a Tokaji nevet Hárslevelűjükön. A jelenleg borászattal is foglalkozó vállalat tulajdonosa kérdésünkre elmondta: „Minket 1998-ban kerestek meg Tokajból, átvennénk-e másfélmillió liter bort. Az üzletet megkötöttük, még mindig van belőle, forgalmazását nem függesztettük fel, eddig nem lett semmilyen jogi következménye." A kárpátaljai vállalkozó szerint az akkori szerződéssel a névhasználatra is meghatalmazást kaptak.

Péter Csaba kijelentette: Nem áll szándékában az Uniqum Energy energiaital-család gyártását, sem a forgalmazást megszüntetni.

A jogi gépezet munkájába mi itt az Origo Táfelspiccnél nem szólhatunk bele, de a kóstolás és a termékcsoport egészségügyi veszélyei alapján a magunk nevében csak annyit mondhatunk a kárpátaljai gyártó fenti kijelentésére: kár.