Vágólapra másolva!
Harmadik mérkőzését is elvesztette a magyar jégkorong-válogatott az oroszországi világbajnokságon, miután 6-2-re kikapott a franciáktól. Pedig lőttünk három kapuvasat, volt egy rakás helyzetünk, de az ellenfél könyörtelenül kihasználta a saját ziccereit, és a hibáinkat. Folytatás szerdán a finnek ellen.

Dajka Balázs helyszíni tudósítása Szentpétervárról

Eredmény, jégkorong-világbajnokság, B csoport, 3. forduló:
Magyarország – Franciaország 2-6 (1-3, 0-1, 1-2) – az élő közvetítés
gól: Vas M. (14., emberelőnyből), Sofron (48.), illetve Ritz (10.), S. Treille (18., 54., 57., a második ee.), Fleury (20., ee.), Chakiachvili (39.)

Jól kiszúrtak velünk a szlovákok, állapíthattuk meg a hokivébé szentpétervári csoportjának első keddi mérkőzése után, miután északi szomszédaink egy harmad után még vezettek Németország ellen, végül mégis sikerült méretes, 5-1-es zakót begyűjteniük. Mindez számunkra azért érdekes, mert a németek a jövő évi vébé egyik rendezőjeként védettséget élveznek, vagyis nem eshetnek ki, akárcsak a magyar csapat keddi ellenfele, a francia csapat.

Márpedig az inkább álomnak, mint realitásnak tűnő benn maradás csak abban az esetben abszolválható matekozás nélkül, ha mind a két csapatot sikerül magunk mögé utasítani, de a németeknek ezzel a győzelemmel már négy pontjuk van. Persze abban azért bízhattunk, hogy a szlovákok lazulása és a németek meglepő sikere felpiszkálta annyira a magyar csapatot, hogy egy franciák elleni győzelemmel nem hagyja magát kiejteni a legmagasabb osztályból.

Két kapuvassal kezdtünk

A kapuba visszatért az első meccsen védő Rajna, mögötte Vay volt a tartalék, így Hetényi nem került be a keretbe, rajta kívül Mestyán és a Franciaországban légióskodó Magosi ült fel a lelátóra. Ahol ezúttal is hangos és komoly létszámmal bíró magyar tábor foglalt helyet, annak ellenére, hogy jó páran hazautaztak a Kanada elleni meccsünk után.

Kovács és Auvitu csatája Forrás: AFP/Alexander Nemenov

A franciák közül nagyjából húszan öltöztek mezbe, de azt sejtettük, hogy a drukkerek létszáma alapján itt csak a finnek lesznek ellenfeleink. A francia kapuba visszakerült a szlovákok ellen lecserélt, Stanley-kupa-győztes Huet, és ott volt a csapatban a jelenleg is a legerősebb ligában játszó Bellemare, aki első megmozdulásaként felrakta a palánkra az előtte tetszetősen cselezgető, kötényt is kiosztó Sebőköt.

Az első két meccsünkön a játékosok szerint is kissé idegesen kezdtünk, most viszont harcosan, Galló szerzett meg egy korongot, a kapu mögül visszatette, az érkező Erdély lövése pedig a kapuvason csilingelt. Alig egy perccel később Stipsicz a bedobókörből engedett el egy lövést, és ez is a vasat találta telibe – igazán lehetett volna egy kis szerencsénk, ha már ilyen pörgősen kezdtünk.

Büntettek a franciák

Öt perc elteltével a franciák is megjöttek a meccsbe, megpróbáltuk őket letámadással megzavarni, ami helyenként működött is, de ha átjöttek rajtunk, akkor ijesztő sebességgel zuhantak be a harmadunkba. Jó kis meccs volt, Sebők és Bartalis révén mi is jeleztük, hogy ott vagyunk, de a 10. percben vezetést szereztek a franciák, a jobb helyzetben lévő Vas Jánost rátolták a palánkra, így szereztek korongot a harmadunkban, aztán Auvitu lövésébe Ritz úgy ért bele, hogy a pakk a kapuvas alá vágódott.

A gól előtt és után kibekkeltünk egy-egy kiállítást, aztán mi is kaptunk egy fórt, és ezt sikerült is kihasználni, Nagy Gergő lövése oldalra jött ki Huet-ről, Vas Márton pedig a bal felső emelt éles szögből.

Kóger ünnepli az első magyar gólt Forrás: AFP/Alexander Nemenov

Nagyon jó hokit játszottunk, és két hatalmas ziccerünk volt a 2-1-hez, de Benk lövése elakadt Huet-ben, Kóger pedig hiába lépett ki, túl közel került a kapushoz, és nem tudta eltenni mellette a korongot.

Persze, hogy ezek után a franciák gólt ütöttek, ráadásul kettőt is az első harmad utolsó két percében, előbb Treille lőtte el Rajna lábai között a korongot, majd Fleury volt nagyon pofátlan, a gólvonalról ráütötte Wehrs korcsolyájára a pakkot, ami onnan a kapunkba pattant. Így aztán hiába volt kettővel több kapura lövésünk (10-8), két kapuvasunk és ziccereink, kétgólos hátrányból kezdtük a második harmadot.

Bejött az agresszívabb stílus

A középső játékrész jó tempóban kezdődött, de kicsit csapkodó volt a játék, aztán amikor végig tudtunk vinni egy támadást, megint jött a helyzet, de Erdély fonákkal nem tudta meglepni Huet-t. Jókor kaptunk egy előnyt, mert jól ment a csapat, de sajnos a két perc alatt nem sikerült letáborozni a francia kapu előtt, sőt Bartalisnak kellett egy nagyot mentenie, hogy ne legyen még nagyobb a baj.

Egyből ezután ismét eggyel többen támadhattunk, Dudás és Banham lőttek is becsülettel, előbbi egyszer a kapuvasat is koptatta, ez volt a harmadik alkalom a meccsen, hogy centikre voltunk a góltól. A franciák agresszívabb stílusra váltottak, ami azt eredményezte, hogy a párharcok nagy többségét ők nyertek, ez is hozzájárult ahhoz, hogy a támadásaink ritkábban értek véget a kapujuk környékén.

Forrás: AFP/Alexander Nemenov

Három perccel a harmad vége előtt egyszerre emelkedtek a magyar kezek, amikor Benk lövése Huet lábvédőjéről középre jött ki, de ismétlésre nem jutott alkalom, mert jól takarított a francia védelem.

Aztán sajnos elöl is jól dolgoztak, egy félpályánál megszerzett koronggal három az egyben mentek el, és Chakiachvili közelről elcsúsztatta Rajna alatt a korongot. Mindennél beszédesebb statisztika volt, hogy a második harmadban csak három kaput eltaláló lövésünk volt, igaz, a franciáknak csak kettővel több, de mutatja, hogy mennyire megfojtottak minket.

Sacha Treille: mesterhármas

Ijesztően kezdődött a harmadik felvonás, Fleury 10 másodperc után egyedül húzott kapura, szerencsére nem ütötte be, sajnos Nagy Gergő és Sebők sem, pedig nagyon kellett volna egy gyors gól. Visszatért az első harmadbeli forgatókönyv, tudtunk dominálni, Galló ziccere ugyan kimaradt, de Sofron jól tette bele az ütőjét egy kapu elé lőtt korongba, így 12 perccel a vége előtt felcsillant a remény.

Főleg, hogy nagyon benyomtuk a franciákat, Huet bravúrokkal tartotta őket, aztán a nagy lelkesedésben Kovács Csaba kiállítatta magát, ezt pedig könyörtelenül kihasználta az ellenfél, a hatalmas termetű Sacha Treille szétlőtte a bal sarkot.

Talán most, mondhattuk, amikor két percig kettős emberelőnyben játszhattunk, de elképesztően pontatlanok voltak a fiúk, a passzok ütő helyett korcsolyára jöttek, sőt, a franciák kettővel kevesebben is ott tudták tartani a korongot vagy 20 másodpercig a harmadunkban. És ahogy kiegészültek megint lecsaptak, Sacha Treille maradt üresen a kapunk előtt, és beemelte a kiszolgáltatott Rajna fölött, amivel összejött neki a mesterhármas.

Innen már nem volt kérdés, a rengeteg helyzetet kihagyó magyar csapat 6-2-re kikapott a franciáktól, amely viszont remekül sáfárkodott a lehetőségeivel, és nagy támogatást kapott egy korábbi NHL-es kapustól.

Folytatás szerda este, amikor a bombaerős finnek következnek.