Hatalmas a szakadék a férfi és női nyugdíjak között

nyugdíj öreg öregek idős
nyugdíjasok
Vágólapra másolva!
A nők jóval kevesebb nyugdíjat kapnak az Európai Unióban, mint a férfiak. A különbség az EU-ban átlagosan 39 százalékos. Bár akadnak megoldási javaslatok, de a probléma alapvető okát, azaz hogy a nők akár évekre is kiesnek a munkaerőpiacról, nehéz orvosolni. Magyarországon kifejezetten jó a helyzet.
Vágólapra másolva!

A nemek közötti fizetési szakadék óriási probléma Európában. Azonban ez a különbség nem csak munkaképes korban jelentkezik, hanem továbbgyűrűzik a nyugdíjas, 65 év feletti időszakba is.

A Financial Times az Eurostat legfrissebb publikációjára hivatkozva azt írja, hogy a különbségek nyugdíjas korban kétszer akkorák, mint 65 éves kor alatt (16 százalék). Idős korban a nők

átlagosan 39 százalékkal kevesebb nyugdíjat kapnak, mint a férfiak.

A nyugdíjak közötti differencia országonként eltérő, van hely, ahol mindössze 4 százalékos (Észtország), de akad olyan is, ahol 49 százalékos.

Elgondolkodtató adat, hogy

a 28 uniós tagország több mint felénél legalább 30 százalékos a szakadék.

A nyugdíjak közötti különbség százalékos nagysága - Az oszlop a nettó jövedelem alapján számított különbség, míg a háromszög a bruttó kereset alapján számított differencia Forrás: Origo, Eurostat

A különbség jellemzően a balti államok esetében alacsonyak, míg az élen Luxemburg (47 százalék) és Németország (44 százalék) áll.

Mi a helyzet Magyarországon?

Az Eurostat adati szerint Magyarország azon országok közé tartozik, ahol a nyugdíjak közötti differencia nagysága nem problémás.
A magyar nők és férfiak nyugdíjai között 15 százalékos különbség van, ami az unión belül az ötödik legjobb adat.

A jelenség gazdaságilag kifejezetten káros, hiszen a nők átlagosan hosszabb életre számíthatnak, így ha ehhez hozzátesszük, hogy kisebb a nyugdíjuk, akkor nem nehéz eljutni arra a következtetésre,

hogy a nyugdíjas nők alacsonyabb színvonalon kénytelenebbek élni, mint a férfiak.

Az Európai Bizottság törekvései között szerepel, hogy csökkentse a nemek közötti fizetési különbséget, ami a nyugdíjak közt lévő távolság mérséklődését is eredményezheti.

Nagy a különbség a férfiak és a nők nyugdíja között Forrás: Dreamstime

A dolgot nehezíti, hogy a nők jelentős része a gyerekvállalás miatt kiesik a munkaerőpiacról, de sokan nem csak gyerekeket, hanem időseket is gondoznak, és emiatt csak részmunkaidős munkát tudnak vállalni. Ennek eredője, hogy hiába egyenlítődnek ki a fizetések,

a kieső munkaidőt nem lehet pótolni a nyugdíjalap meghatározásánál.

Az elemzésből kiderül, hogy a szingli nők esetében a távolság jóval kisebb, mindössze 17 százalékos.