Megint elmenekült egy ellenzéki vezető Kambodzsából

Vágólapra másolva!
Elmenekült Kambodzsából egy ellenzéki vezető, miután tisztviselők arról értesítették, hogy őrizetbe fogják venni, mert kapcsolatban állt pártja elnökével, akit a kormány elmozdítására szőtt összeesküvéssel vádolnak – közölte az ellenzéki párt szóvivője.
Vágólapra másolva!

Mu Szocsua, aki a Kambodzsai Nemzetmentő Párt (CNRP) alelnöke is volt, kedden hagyta el Kambodzsát, egy nappal azt követően, hogy Hun Szen kormányfő határozott fellépést helyezett kilátásba az összeesküvés résztvevőivel szemben. Kem Monovithja, a CNRP helyettes szóvivője hozzátette, hogy Mu Socsuát értesítette tervezett őrizetbe vételéről a belügyminisztérium egy magas rangú tisztviselője.

Kem Szokha pártelnököt hazaárulással vádolták meg, a vád szerint arra törekedett, hogy az Egyesült Államokkal szőtt összeesküvésben elmozdítsa a kormányt. Ha bűnösnek mondják ki, akár 30 évi börtönbüntetést is kaphat.

Szeptember 3-án vették őrizetbe egy évekkel ezelőtt készült videofelvétel alapján, amelyen Szokha egy tanácskozáson azt mondta, tanácsokat kap a demokrácia terjesztését támogató egyesült államokbeli csoportoktól.

Szokha őrizetbe vétele óta az 55 ellenzéki parlamenti képviselő mintegy fele elhagyta Kambodzsát, letartóztatástól tartva.

Mu Szocsua tartózkodási helye nem ismert. Az ellenzék cáfolja az összeesküvés szerinte tisztán politikai célból előhúzott vádját.

Megfigyelők szerint Kem bebörtönzésével Hun Szen kormányfő, a régió legrégebben hivatalban lévő vezetője a saját pozícióját igyekszik megszilárdítani a jövő évi választások előtt. Az ellenzéki vezető a Kambodzsai Nemzetmentő Párt (CNRP) színeiben indulna a parlamenti választásokon.

Hun Szen hétfőn egy beszédében azt állította, hogy az ellenzéken belüli hazaáruló cselekedetekben a pártelnökön kívül más ellenzéki párttisztviselők is érintettek, és kijelentette, hogy felkutatják azokat, akik érintettek lehetnek még.

A kambodzsai fellebbviteli bíróság a múlt héten elutasította Kem Szokha kérelmét, hogy óvadék ellenében szabadlábra helyezzék. Az ellenzéki vezető egy közleményben cáfolta az ellene felhozott vádakat, mondván, hogy ellenzéki párt elnökének szerepkörében mindig is erőszakmentes választásokon keresztül igyekezett változást elérni.