Szalay befejezte a kilencedik szakaszt

Vágólapra másolva!
A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős sikeresen befejezte a 9. szakaszt a 26. Dakar-ralin, a verseny hivatalos eredménylistája szerint 47. lett 50 célba ért autó között. Az Opel Fronterával szereplő duó szombaton reggel érkezett a táborhelyre, s 11 másik egységgel együtt 10:56:17 órás hátránnyal rangsorolták. Összetettben a 43. helyen áll a páros.
Vágólapra másolva!

"A Dakar legkeményebb, 700 km-es gyorsasági szakaszát, amit a rendezők előre csak pokolnak hívtak, több mint 22 óra alatt lehetett teljesíteni. Nagyon jó, élvezetes, lendületes vezetéssel kezdtünk és a cp2-es pontig a 29. helyen álltunk. Ekkor már túl voltunk a 'pokol fennsíkon', az Ördög sziklán, amely Mauritánia egyik nevezetessége. Túl voltunk Ari Vatanenen és Colin McRae-n is, akiket addigra megelőztünk. Fáradtan rajtoltunk, de nagyon feldobott minket az a 35-40 autó, akiket megelőztünk ezen a szakaszon, úgyhogy óriási lelkesedéssel versenyeztünk" - értékelt Szalay Balázs.

"A cp2 után sajnos eltört a csonk állványunk, a lengéscsillapítónk, a hátsó kitámasztó gömbcsukló és a bal első rugós tag. Hogy ezeket a problémákat megoldjuk, meg kellett várnunk a kamiont, akik tartalék alkatrészt tudtak adni számunkra. Ezután éjszaka még több homokos és sziklás szakaszon kellett átverekedni magunkat. A célunk csak az volt, hogy a reggeli rajtot elérjük. Negyed tízre értünk be a célba, ahol is közölték, hogy eltörölték a 10. gyorsasági szakaszt, mert Maliban fegyveres támadás várható."

"Ezért elmaradt a rajt, és mindenkinek el kellett indulnia Bamako felé, ami egy 925 km-es etapot jelentett. Nagyon örültünk, hogy végre lesz egy könnyű napunk, de a szervezők keresztülhúzták a számításainkat, mert az általuk kijelölt összekötő út egy részét elfelejtették lebetonozni és arra az aszfaltot ráhúzni."

"Reggel 4-re értünk a táborba, ahonnan ma megint 11-ig el kell indulnia a Burkina Faso-i pihenő nap kijelölt táborhelyéhez. Jelenleg a táborban 46 autó van versenyben, amiből mi a 45.-ek vagyunk. Ezt a listát semmiképpen sem szabad véglegesnek venni, hiszen kedd reggelig minden megváltozhat. A helyszínen sajnos semelyik versenyző sem tud semmi biztosat, mivel minden nap 2-3 döntést hoznak a szabályokról" - tette hozzá Szalay.

Biztonsági okokból a szervezők törölték a szombati és vasárnapi etapokat, hétfőn pedig az eredetileg tervezett szünnapra kerül sor, vagyis Szalayék pihenhetnek, s autójukon is elvégezhetik a szükséges javításokat.

A korábbi találgatások ellenére folytathatja a 26. Dakar-ralit Jutta Kleinschmidt, a sivatagi viadal 2001-es győztese. A német versenyző ellen a 6. szakaszt követően merült fel a kizárás lehetősége, mivel a vádak szerint szerda éjjel motort cserélt Volkswagenjében, ami a szabályzat szerint tilos.

"Egy folyón keltünk át, és a beömlő víz tönkretette a motort. A szerelőkamion bevontatott bennünket a mauritániai Tan-Tanba, ahol néhány működésképtelen elemet pótolnunk kellett" - mondta Kris Nissen csapatfőnök. Kleinschmidt a vontatásért 6:55 órás büntetést kapott, így a 11-edikről a 26. helyre esett vissza.

A 9. szakaszon:
autósok (50 beérkező alapján):
1. Maszuoka, Picard (japán, francia, Mitsubishi) 9:03:43 óra
2. Peterhansel, Cotrett (francia, Mitsubishi) 18:32 perc hátrány
3. Kleinschmidt, Pons (német, olasz, Volkswagen) 45:07 p. h.
...
47. Szalay Balázs, Bunkoczi László (Opel Frontera) 10:56:17 óra hátrány
az összetettben:
1. Peterhansel, Cotrett 28:16:20 óra
2. Maszuoka, Picard 1:04:00 ó. hátrány
3. Schlesser, Lurquin (francia, belga, Schlesser-Ford) 2:22:28 ó. h.
...
43. Szalay, Bunkoczi 30:18:07 ó h.

kamionosok (38):
1. Kabirov, Beljajev, Kamalov (orosz, Kamaz) 12:01:38 ó
2. Csaguin, Jakubov, Szavosztyin (orosz, Kamaz) 4:06 p h.
3. G. De Rooy, Colsoul, Slaats (belga, holland, belga, DAF) 5:17 p.h.
...
32. Darázsi Zsolt, Hajnal Károly, Tagai Róbert (MAN) 7:58:22 ó h.
összetettben:
1. Csaguin, Jakubov, Szavosztyin 35:57:20 ó
2. De Azevedo, Tomecek, Martinec (brazil, cseh, Tatra) 58:41 p h.
3. G. De Rooy, Colsoul, Slaats 1:53:10 ó h.
...
31. Darázsi, Hajnal, Tagai 24:44:25 ó h