A Budapest-Bamakót nem fenyegeti terrorveszély

Vágólapra másolva!
Az Al-Kaidához kapcsolódó Ima és Harc Szalafista Csoport (GSPC) szélsőséges iszlámista szervezet harcosai arra készülnek, hogy a Dakar-rali indulóit elrabolják vagy megtámadják, ha áthaladnak Malin. A Budapest-Bamakóra a fenyegetés nem vonatkozik.
Vágólapra másolva!

A fapados Dakarként is ismert Budapest-Bamako közel 180 magyar indulóját nem fenyegeti hasonló veszély. "A Budapest-Bamakón résztvevőknek aggodalomra semmi okuk, de természetesen követjük a fejleményeket" - jelentette be Villám Géza, a Budapest-Bamako szellemi atyja. "Napi kapcsolatban állunk a Mali Köztársaság Belügyminisztériumával, amely többször is megerősítette, hogy a Budapest-Bamako nincs hasonló veszélyben" - tette hozzá az exrádiós.

A GSPC célja, hogy megdöntse Algéria kormányát és koráni törvényeken alapuló iszlámista államot hozzon létre. A GSPC tagjai Maliban és Nigerben is aktívan működnek, ahol a sivatagi csempészútvonalakat ellenőrzik. Az terrorszervezet egyik fellegvárát, Timbuktut és Mali észak-keleti országrészét messze elkerüli a Budapest-Bamako.

Az idén második alkalommal startol majd a Budapest-Bamako, amely a leghosszabb és legnehezebb magyar szervezésű kalandrali. Január 13-án Budapestről indul a futam és az idén is a Mali fővárosban, Bamakóban ér majd véget 15 nappal később.

A futam teljes távja 8331 kilométer lesz, amely nyolc országot érint majd - Magyarország, Ausztria, Olaszország, Franciaország, Spanyolország, Marokkó, Mauritánia és Mali. Az idén 108 autó, motor és kamion áll majd rajthoz. Az indulók közt lesznek Trabantok, Ladák, egy matuzsálemi korú Csepel teherautó és több tucat jól felkészített terepjáró is. A magyar versenyzők mellett indulnak angolok, írek, skótok, kanadaiak, csehek, szlovákok, horvátok, egy indiai és egy orosz legénység is.