Főrészvényes lett a Porsche a VW-ben

Vágólapra másolva!
27,3-ről 31 százalékra növelte részesedését a Porsche a Volkswagen konszernben. A stuttgartiak ezzel a csoport vezető részvényeseivé váltak, és döntő befolyást szerezhetnek a cégcsoporthoz tartozó többi márkában.
Vágólapra másolva!

Az eddig 27,3 százalékos részesedéssel rendelkező Porsche azután vásárolhatott meg további 3,7 százaléknyi részvényt, hogy az Európai Bíróság megszüntetett egy német törvényt. Ez akadályozta meg ugyanis, hogy a Volkswagen felügyelőbizottságában a szavazásra jogosult helyek több mint egyötöde egy kézbe kerüljön. A hatályos törvények értelmében a Porsche a 30 százalékos küszöb átlépésével köteles vételi ajánlatot tenni az egész vállalatra, amire még a héten sor kerülhet. Mivel a Porsche nem akarja az egész csoportot megvásárolni a darabonként 117 eurót érő részvényekért valószínűleg nagyjából csak 100 eurót ajánl majd, melyet biztosan visszautasítanak.

A Porsche 2005 óta rendelkezik VW-részvényekkel és az utóbbi évek egyik legsikeresebb autógyártójának mondhatja magát. A cég a január végén lezárt pénzügyi évének első felét 1,5 milliárd dolláros nyereséggel zárta, ami a jól menő Porsche eladások mellett a Volkswagen-részesedésnek is köszönhettek. Stuttgarti remények szerint ebben az évben megdöntik 2006-os rekordjukat, amikor egy esztendő alatt 2,76 milliárd dollár profitot termeltek.

A Porsche kijelentette, hogy az üzlet mindkét cég számára előnyös, és amellett, hogy segít a Volkswagen konszernhez tartozó gyártóknak versenyezni ázsiai vetélytársaikkal, nem veszélyezteti a Porsche függetlenségét és identitását. Szakértők szerint ugyanakkor fennáll a veszély, hogy a sportautógyártó kihasználván újonnan szerzett hatalmát beleszól a Volkswagen csoporthoz tartozó többi hasonló cég, mint a Lamborghini, a Bugatti vagy az Audi terveibe úgy, hogy azok ne legyenek képesek erős konkurenciát teremteni a Porschénak.