A kínaiak újragondolnák a Chrysler-megállapodást

Vágólapra másolva!
A kínai Chery autóipari csoport újra akarja tárgyalni az amerikai Chryslerrel kötött együttműködési megállapodását, miután az amerikai autógyárat megvette a Cerberus befektetési társaság - mondta a kínai vállalat vezérigazgatója a Handelsblattnak.
Vágólapra másolva!

A DaimlerChrysler és a Chery tavaly év végén írt alá szándéklevelet a tervezett autógyártási és forgalmazási együttműködésről. A megállapodás arról szólt, hogy a Chery első lépésben városi kisautókat fog gyártani a Chrysler számára. Az új modellt közösen fejlesztik ki, és a tervek szerint Chrysler, Jeep, vagy Dodge márkanéven fogják értékesíteni világszerte. A későbbiekben pedig a Chery nagyobb autókat is gyártana a Chryslernek.

A Chery tavaly október végén a Fiattal is kötött előzetes megállapodást, amelynek értelmében a kínai cég 100 ezer autómotort szállít Fiat személygépkocsikhoz. A Chery 1,6 és 1,8 literes benzinmotorjait a Kínában, illetve más országokban gyártandó Fiat modellekbe fogják beépíteni. A motorok mellett további részegységek beszállításáról is lehet a későbbiekben szó.

A múlt héten született meg az egyezség arról, hogy az amerikai Cerberus befektetési társaság veszi át az ellenőrzést az értékesítési gondokkal küszködő Chrysler amerikai autóipai cég felett. A Cerberus Capital Management 80,1 százalékos részesedést vesz a Chrysler-csoportban, illetve annak pénzügyi szolgáltató cégében, és ezért 7,4 milliárd dollárt fizet. A Daimler-Benz 1998-ban 36 milliárd dollárért vette meg a Chryslert.