Idén elmaradt a kerékbilincs-áradat a sziget körül

Vágólapra másolva!
A Sziget Fesztivál egy hete alatt nemzetközi parkolóvá alakul át a K híd környéke, ahol szinte minden talpalatnyi helyen - legtöbbször szabálytalanul - ácsorog egy autó. Idén a Fővárosi Közterület-felügyelet inkább büntetett, mint bilincselt, így sok szigetlakónak nem egy kellemetlen procedúrával zárult az egyhetes bulizás.
Vágólapra másolva!

Forrás: [origo]


Hazamennek a legények

Bár a szervezők külön kérték a kilátogatókat, ha lehet, ne autóval érkezzenek, mégis a legtöbb külföldi vendégnek ez a legegyszerűbb és legkényelmesebb idejutási forma. Parkolni viszont nem is olyan könnyű a fesztivál egy hete alatt - bár több fizetős placc is nyílt az esemény idejére -, így a legtöbben ott hagyják az autót, ahol éppen tudják, felüljárók alatt, az útpadkán vagy éppen egy füves területen. A tilosban parkolók 10 ezer forintos helyszíni bírságra, kerékbilincsre, illetve akár 30 ezer forintos szabálysértési feljelentésre is számíthatnak. Szerda délelőtti terepszemlénk alkalmával régi ismerősként tűntek fel a szerteszét hagyott autók, ám kerékbilincset egyiken sem láttunk, és büntetőcédulából is csak elvétve akadt. Találtunk viszont - számos külföldi és magyar autón - egy felhívást, amely megállapítja ugyan a szabálytalankodás tényét, ám eltekint a retorziótól. Kérdés azonban, ez a nagyvonalú gesztus mennyire érthető egy külföldi számára, hiszen a sárga cédulán kizárólag magyarul közölték a tényállást.

"Aki keresett, az találhatott magának megfelelően őrzött parkolót a környéken" - mondta megkeresésünkre a Sziget parkolásért is felelős munkatársa, aki szerint a gond azokkal volt, akik egyáltalán nem akarnak erre pénzt áldozni. "Az utóbbi években sokat egyeztettünk a közterület-felügyelőkkel, ennek is köszönhető a kerékbilincs elmaradása, de hozzá kell tenni, hogy így is sokat javult a parkolási helyzet az utóbbi években. Ettől függetlenül továbbra sem szeretnénk bátorítani bárkit is, hogy autóval érkezzen a jövőben" - így a Sziget álláspontja.

Forrás: [origo]


Egy "megbüntetett" uniós polgártárs

A megnövekedett forgalom és a parkolási lehetőségek szűkössége miatt a Fővárosi Közterület-felügyelet is készült a Sziget Fesztiválra, amely fokozott ellenőrzésben merült ki a környéken - mondta megkeresésünkre Janocsek Ferenc, a Fővárosi Közterület-felügyelet szóvivője. "Idén egy közleményben hívtuk fel a szigetelők és a környéken élők figyelmét a szigorúbb ellenőrzésre, ám kerékbilincselés, tehát a szabálytalan parkolás "konzerválása" helyett inkább helyszíni bírságot róttunk ki, illetve szabálysértési feljelentést tettünk, mind a magyar, mind a külföldi autók esetében." - árulta el a szóvivő, aki még hozzátette, bizonyos összeghatár felett az uniós tagországokból érkezett külföldieken is be tudja majd hajtani a helyi önkormányzat a szabálysértési bírságot.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]


Egy, a K híd közelben - szabálytalanul - ácsorgó holland autón valóban volt bírságcédula, ám az éppen bepakoló fesztiválozók csak érdeklődésünkre szembesültek a bírság tényével. "Nem vettem volna észre a többi reklámpapír miatt, mondta a fiatal sofőr, aki mosolyogva azonnal hozzátette, hogy így is a szemétben végzi a többi papírral együtt, hiszen fogalma sincs, mi áll a kézzel kitöltött cetlin.

Forrás: [origo]


Ott lapul egy bírságcetli is

A III. kerületi önkormányzat egyik illetékesének elmondása szerint hiába büntettek a "fővárosi közteresek", náluk nincs kapacitás a külföldiek bírságolásának behajtására. A helyzetet csak bonyolítja, hogy a kerületben nincs parkolási rendelet, egyik parkolási társasághoz sem tartoznak, nincs saját közterület-felügyeletük és hatósági jogkörük, így meglehetősen "homályos terület" számukra a parkolás - árulta el az óbudai önkormányzat munkatársa. A fentiekből tehát az derül ki, hogy beválik a holland fiatalok számítása, hiszen autójukon annyit ért a bírságcédula, mint a mellette heverő szórólap.