Megveheti a Porsche a Volkswagent

Vágólapra másolva!
A Porsche további 20 százalékkal növelné részesedését a Volkswagenben, ezzel a stuttgarti sportkocsi gyártó válna a VW többségi tulajdonosává. Jelenleg mindenki cáfol.
Vágólapra másolva!

Többségi tulajdonossá válna a Porsche a Volkswagenben - adta hírül Spiegel. A korábban már napvilágot látott pletyka tehát egyre inkább napirenden van, bár a Porsche egyik szóvivője szerint még nem született döntés további részvények birtokbavételéről. Nem is lehetett arra számítani, hogy a németek rögtön nyilvánosságra hozzák szándékaikat.

Holger Haerter, a cég pénzügyi vezérigazgatója korábban már elmondta, hogy a Porsche több opcióval rendelkezik, mellyel növelhetik részesedésüket a VW-ben. A Porsche jelenleg 31 százalékos részesedéssel rendelkezik a VW-ben, az 51-hez szükséges húsz százalékot pedig Alsó-Szászország részvényeinek megvásárlásával érné el. Jelenleg mindkét fél tagadja a híreszteléseket.

Ha a Porsche a Volkswagen többségi tulajdonosává válna, akkor gyorsabban és olcsóbban érhetné el az EU által előírt 2012-ben bevezetendő 130 g/km-es emissziós szabályozást. Mivel modellpalettájából jelenleg a kilométerenként 222 g/km szén-dioxidot kibocsátó Cayman áll a legjobban ilyen szempontból, a gyártónak sietnie kell. A Cayenne Turbo iszonyatos mennyiségű 358 g/km szén-dioxidot juttat a levegőbe kilométerenként, addig a Porsche változatlanul nem szándékozik dízeleket gyártani. Igaz, hogy készül a benzines-elektromos Cayenne, és állítólag a Panamera is elérhető lesz hibrid hajtáslánccal, de ez még nem lenne elég a Porschénak. Éppen ezért egyre valószínűbb, hogy valamilyen úton-módon növelik részesedésüket VW-ben.