Az EU kötelezővé tenné az ESP-t

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió 2012-től kötelezővé tenné az elektronikus menetstabilizátor beépítését minden új autóba. Ezzel a határozattal évente 4 ezerrel kevesebben halnának meg és 100 ezerrel kevesebben sérülnének meg autóbalesetben az unióban.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió új ajánlásában különös jelentőséget tulajdonít az elektronikus menetsabilizátorok használatának, ugyanis az eddigi felmérések szerint az ESP körülbelül 20 százalékkal vagy még nagyobb mértékben csökkenti a baleset bekövetkezésének esélyét normál és 30-40 százalékban csúszós útviszonyok között.

Az unió 2012-től minden újonnan eladott személyautóban és áruszállítóban kötelezővé tenné az ESP-t, de 2014-ig legkésőbb minden új autót kötelező volna felszerelni vele. A baleseti statisztikák elemzése nyomán a közösség arra a megállapításra jutott, hogy évente körülbelül 4 ezerrel kevesebben halnának meg, illetve 100 ezerrel kevesebben sérülnének meg, ha minden autóban elektronika figyelné az útviszonyokat és az autó viselkedését.

Nem ez az egyetlen, autókat érintő terv, amelynek bevezetését az EU fontolgatja, ugyanis 2012-től fokozatosan bevezetnék az alacsony gördülési ellenállású gumiabroncsok használatát is. Az ilyen gumiknak nem csupán az üzemanyag-megtakarításban jutnának fontos szerephez, hiszen az elhasznált üzemanyaggal arányosan csökken a levegőbe jutó káros anyagok mennyisége is.