Zajszűrő berendezést fejleszt a Toyota

Vágólapra másolva!
A Toyota olyan rendszert fejleszt hibridautóihoz, amely teljesen megszünteti az utastérbe szűrődő motorzajt.
Vágólapra másolva!

Az utastér zaját megszüntető rendszer fejlesztésén dolgozik a Toyota. Az ötlet egyáltalán nem új, hiszen léteznek már ilyen fejhallgatók, és már autógyárak is kísérleteztek olyan berendezéssel, amely teljes csendet varázsolt az utasfülkébe. Hasonló rendszeren dolgozott a Lotus 1990-ben, de a Mazdánál is folyt hasonló fejlesztés 1994-ben, és az Acura is megalkotta saját berendezését, aktív zajkioltó (ANC) néven, amelyet több modelljében használ is.

A Toyota rendszere az utastérben elszórt mikrofonokból és hangszórókból áll, valamint egy extra szenzorral is kiegészítették, amely a motor fordulatszámát figyeli. A rendszerhez tartozó áramkör ellentétes frekvenciájú hangot kalkulál, amelyet a hangszórók sugároznak, kioltva a nem kívánatos hangokat. Így gyakorlatilag csend varázsolható az utastérbe, de képesek csak egy bizonyos zajt kiszűrni, így a bennülők hallják egymást anélkül, hogy hangosabban kellene beszélniük, illetve a zenét sem kell felhangosítani, hogy élvezhető legyen.

Rossz hír azok számára, akinek megtetszett a berendezés, hogy a Toyota csak a japán belpiaci hibridekhez kínálja majd a zajkioltót, és egyelőre csak a Crown extralistájában fedezhető majd fel.