Vigyáz a tinédzserekre a Ford-kulcs

Vágólapra másolva!
MyKey néven új biztonsági rendszert mutatott be az amerikai gyártó. A technológia lényege, hogy az autó viselkedésének folyamatos ellenőrzését az előre beprogramozott slusszkulcs végzi.
Vágólapra másolva!

Az újdonság a 2009-ben megjelenő Ford Focus kupéban mutatkozik be, és elsősorban azoknak a szülőknek okozhat megkönnyebbülést, akiknek gyermekei előszeretettel használják ki a családi autó erejét. A Focus után természetesen az egész modellpalettán elterjedhet a MyKey, amellyel a tulajdonosok több dolgot is beállíthatnak kocsijukon, például a be nem kapcsolt biztonsági övre figyelmeztető hangjelzést. Hagyományos esetben ez öt percen át minden hatodik másodpercben elhangzik, de a MyKey segítségével elérhető az is, hogy a rádió elnémuljon, és a rendszer folyamatosan jelezzen egészen addig, amíg be nem kapcsolják be övet.

A kulccsal beállítható, hogy az autó ne gyorsulhasson óránkénti 80 mérföldes (kb. 130 kilométeres) tempó fölé, valamint az is, hogy bizonyos sebességértékek átlépésekor hangjelzéssel figyelmeztesse a vezetőt. A berendezés képes korlátozni az audiorendszert is, 44%-os hangerőszinten, hogy a túl hangos zene ne vonja el a sofőr figyelmét. Ha a szülők úgy óhajtják, a "gyermek" nem tudja kiiktatni a kipörgésgátlót. Ezenfelül a technika a szokásos 80 helyett 120 kilométerre elegendő üzemanyagnál figyelmezteti a vezetőt, hogy tankolni kell. Ezt sajátos érvekkel indokolják a MyKeyt ismertető videóban: a tinédzsereknek rengeteg dolog jár a fejükben, emiatt gyakran nem gondolnak arra, hogy mennyi üzemanyag van még a járműben.

A Ford szerint a szülők nagy része örömmel fogadja az újdonságot, és sokuk könnyebben odaadná gyermekének az autót a MyKey berendezéssel. Egy másik, fiatalok körében végzett közvélemény-kutatáson nem meglepő módon a megkérdezettek 67 százalékának nem tetszett az újdonság; viszont csak 36 százalék az ellenzők aránya, ha az autó használata attól függ, van-e benne MyKey.

Forrás: [origo]