Nem hisz a dízel-hibridekben a Toyota

Vágólapra másolva!
Egyelőre nem tervezi a Toyota, hogy dízel-hibrid hajtáslánccal is piacra dobja a Priust, a technológia bevezetéséről a közeljövőben nem lehet szó.
Vágólapra másolva!

Miközben a francia PSA-konszern nagy erőkkel fejleszti saját dízel-hibrid hajtásláncát, a benzines-elektromos rendszerek úttörőjeként számon tartott Toyota nem tervez ilyesmit. Takimoto Taszatami, a japán gyár alelnöke, egyben fejlesztésekért felelős igazgatója szerint az ötlet megvalósításától jelenleg "sok-sok évre" van a Toyota, a közeljövőben inkább mással foglalkoznának a mérnökök.

Nemrég került piacra a Prius harmadik generációja, amely iránt akkora az érdeklődés, hogy a gyárakban extra műszakokat kell vállaniuk a munkásoknak, Takimoto szerint innen már nehéz tovább fejlődni. Következő logikus lépésnek a konnektorból tölthető modellek bevezetését tartaná, kis szériában, bemutató jelleggel már idén elkezdődhet a gyártás, az igazi tömegtermelés azonban még messzebb van.

A Toyota 2007-ben az Isuzuval kötött egy új, alumínium blokkos, 1,6 literes dízelmotor kifejlesztésére vonatkozó megállapodást, a feltételezések szerint ez került volna a dízel Priusba. Csakhogy a munka lassan halad, legkorábban 2012-ben indulhat a motor sorozatgyártása.

Dízel-hibrid teherautója már van a Toyotának, egy Prius-féle modell piacra dobásához azonban jelentősen csökkenteni kellene a károsanyag-kibocsátást. Ez fejlesztést igényelne, melyre jelenleg a válság miatt nincs keret, a hajtáslánc ezért kifejezetten költségesnek tűnik a japán gyár számára.

Forrás: MTI