Szabálytalan megoldás az új Jaguar XJ-ben

Vágólapra másolva!
Iac Callum, a Jaguar főtervezője elismerte, hogy az új XJ egyik technikai újdonsága szabálytalannak számít az Egyesült Államokban.
Vágólapra másolva!

Egyre divatosabb trendnek látszik, hogy az autógyártók osztott képernyős kijelzőket szerelnek luxusmodelljeikbe, így biztosítva, hogy míg a sofőr a GPS utasításait figyeli, a jobb egyben ülő utas akár filmet is nézhet. Kétségtelen, hogy a megoldásnak hála az autóban töltött idő könnyebben elszáll, csakhogy ez a fajta szórakoztatás a fontos piacnak számító Egyesült Államokban jelenleg illegálisnak számít.

Ezt maga Ian Callum, a Jaguar és az XJ főtervezője ismerte el, a brit gyár csúcsmodelljében is egy olyan panel kapott helyet, amely különböző szögekből nézve különböző képeket mutat. Az amerikai törvények értelmében jelenleg tilos a műszerfal és középkonzol környékére olyan elektronikai egységet építeni, mely elvonhatja az útról a vezető figyelmét. "Jelen pillanatban tehát az a helyzet, hogy a kijelző technikai értelemben szabálytalan" - mondta Callum.

Mivel a Jaguar megoldotta, hogy a sofőr menet közben ne tudja vezérelni a szórakoztató funkciókat, és az eltérő szög miatt egyébként sem láthatja az utas képernyőjét, a gyár bízik benne, hogy a nemzeti közlekedési hatóság (NHTSA) enyhít a szabályozáson és utat enged az újdonságnak.

Forrás: [origo]