Vágólapra másolva!
Tíz százalékos fogyasztáscsökkenés érhető el egy brit cég által fejlesztett, intelligens klímaberendezéssel. Hibridekkel és start-stop elektronikás motorokkal tud együttműködni a rendszer.
Vágólapra másolva!

Sentience projektnéven fejleszti intelligens klímaberendezését a brit Ricardo, a vállalat állítja, hogy rendszere segítségével akár tízszázalékos fogyasztáscsökkenés is elérhető városi körülmények között. Enhanced Air Conditioning (EAC) néven fut a rendszer, amely hibrid, illetve start-stop automatikás motorokkal tud együttműködni, gondoskodva arról, hogy amennyiben éppen az elektromotor dolgozik vagy a start-stop elektronika leállítja a belső égésű blokkot, kikapcsoljon a klímaberendezés kompresszora is.

Egy Ford Escape Hybridet használ a prototípus teszteléséhez a Ricardo, ebben a klímaberendezést egy fejlett navigációs és mobilkommunikációs rendszerrel kapcsolták össze, amely folyamatosan figyeli az autó sebességét és haladási irányát. Ennek segítségével a rendszer képes megjósolni a potenciális megállási pontokat és képes előre tervezni, mikor kell kikapcsolni a légkondícionálót, tovább csökkentve a fogyasztást.

A Ricardo stratégiai partnerei között a Jaguar és Land Rover is megtalálható, elsőként talán a két márka modelljeiben jelenhet meg a rendszer valamikor a következő évtizedben.

Forrás: [origo]