Mindenevő konnektoros autó Amerikából

Vágólapra másolva!
Olyan konnektorból tölthető hibridet készített az amerikai Velozzi, amelybe gyakorlatilag bármilyen üzemanyag tankolható.
Vágólapra másolva!

Különleges modellel állt elő az amerikai Velozzi. A Solo a Chevrolet Volthoz és egyéb modellekhez hasonlóan alapvetően egy konnektorból tölthető elektromos hibrid, amelynek belső égésű motorja csak az akkumulátorokat tölti. Utóbbival kapcsolatban állt elő világújdonsággal a Velozzi, az akkumulátor-töltő egység ugyanis úgynevezett mikroturbinás elv szerint készült, amelybe gyakorlatilag bármilyen üzemanyag tölthető.

Benzinnel, gázolajjal, etanollal, metanollal, butanollal, biodízellel és földgázzal is működik a mikroturbinás blokk, a Velozzi szerint a Solo a világ első hasonló autója. Legalábbis a crossover kategóriában, a gyártó ugyanis már két évvel ezelőtt készített egy sportkocsit, amelynek motorja hasonlóan mindenevő.

Csakhogy a Solo megépítésénél a környezettudatosság is alapvető szempont volt, a karosszéria ezért karbonszálas anyagból készült, hogy a lehető legkevesebbet nyomja a kedvező hatótávolság és fogyasztás érdekében. Egyelőre csak számítógépes grafikán létezik a Solo, 2011 végén, 2012 elején azonban elkezdődhet a sorozatgyártás.

Forrás: [origo]