Vezetéstechnikai vetélkedőt tart a rendőrség

Vágólapra másolva!
Ügyességi vetélkedő csúszós pályán címmel hirdet közlekedésbiztonsági vetélkedőt a rendőrség és a megyei balesetmegelőzési bizottság Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, elsősorban azért, hogy az autósok kipróbálják, milyen is a vezetés télen, ködben, jeges, csúszós úton.
Vágólapra másolva!

A személyi sérüléssel járó, valamint az anyagi kárral járó közúti közlekedési balesetek száma megemelkedik az őszi és téli időszakban, a csúszós, jeges, latyakos út- és rossz látási viszonyok mellett - tapasztalatok szerint - a gépjárművezetők nagy része nem rendelkezik megfelelő gyakorlattal és rutinnal a biztonságos manőverezéshez vészhelyzetben - indokolta Egyedné Novodonszki Éva a megyei főkapitányság szóvivője, hogy miért is gondoltak egy ilyen sajátos tesztre.

A legtöbb esetben a sofőrök megijednek, pedig egyszerű vezetési fogások segítségével az autó vezetője ura maradhat gépkocsinak, ezért kívánja a rendőrség felhívni a figyelmet arra, hogy aki teheti, próbálja ki a téli tanpályás vezetési gyakorlatot, amely nagyon sok új ismeretet nyújthat. A gépkocsivezető éles helyzetben is tudni fogja, mit kell tennie, ha a jármű megcsúszik, kifarol vagy kicsúszik az útról.

A versenyzők részére az ügyességi pálya teljesítése kihívásnak minősül majd, hiszen a feladat végrehajtása téli vezetési körülmények közepette történik, "igyekszünk biztosítani" a ködöt, a rossz látási viszonyokat és a csúszós útburkolatot is - mondta a szóvivő. A versenyen részt vehet minden gépjárművezető, aki rendelkezik érvényes, legalább B kategóriás járművezetői engedéllyel. A vetélkedőt november 28-án, azaz szombaton tartják Miskolcon, a megyei főkapitányság kiképzőbázisán, ahol a versenyzők kipróbálhatják a Skidcar - csúszós út szimulátor - speciális gépjárművet is.