Az Oroszlán, a cica és a deciliterek - Peugeot Eco Cup

Vágólapra másolva!
Négy magyar csapat is elindult a Peugeot új, üzemanyag-takarékos vezetésre ösztönző nemzetközi játékában. Megnéztük, hogyan készültek a megmérettetésre a Hungaroringen.
Vágólapra másolva!

Forrás: Peugeot

A Peugeot Eco Cupra magyar sztárok választották ki a résztvevőket


A Peugeot magyarországi képviselete is csatlakozott a cég központja által meghirdetett takarékossági versenyhez. A Peugeot Eco Cup lényege, hogy a résztvevő csapatok minél kisebb fogyasztással teljesítsék a Párizs és Genf közötti ezer kilométeres útszakaszt. A pontos útvonaltól nem lehet eltérni, mint ahogy a menetidő sem nyúlhat a végtelenségig. A cél megdönteni Stéphane Sarazin rekordjait, aki a Peugeot Sport versenyzőjeként mind a négy a versenyben résztvevő modellel felállított egy rekordot.


Cica és versenyzők a tanpályán. Nézze meg videónkat!


A versenyre négy magyar csapatot nevezett a magyar importőr. Ott voltunk a tréningen, ahol az is kiderült, hogy a hazai sztárokból alkotott zsűri nem éppen szakmai szempontok szerint választotta ki a győzteseket - gyakorlatilag az döntött, mennyire találó szlogeneket találtak ki a jelentkezők.

Forrás: Peugeot

A magyar csapat a közéjük vegyült sztárzsűrivel


Ezek után már a szakma is kapott egy kis szerepet: a kiválasztott csapatoknak el kellett végezniük a Tanpálya Vezetéstechnikai Centrum eco-kurzusát, amelyet korábban már mi is kipróbáltunk. A csapatok ugyanolyan modellekkel gyakoroltak, amelyekkel majd a versenyen is részt kell venni. A győztesek ráadásul ajándékba is ilyen autókat kapnak.

A Párizs-Genf távon végül egyik magyar sem tudott győzni, de a fogyasztási adatok figyelemre méltók. A Peugeot 207 HDi-k között a belga csapat 3,2433 liter/100 km átlagfogyasztással nyert, a 308 HDi-kból a szlovákok hozták ki a legjobb átlagot: 3,1401 liter/100 km. A 3008-as részecskeszűrős 110 lóerős HDI motorjával a horvátok szerepeltek legjobban, 3,5674 liter/100 km átlagfogyasztással, míg az 5008-asokból a cseh csapat győzött, 3,3324 liter/100 km átlagfogyasztással.

Forrás: Peugeot

A rendezvény végén a vezetéstechnikát is lehetett gyakorolni


Az induló 18 ország közül Magyarország összesítésben a hetedik lett. Vámosi Péter és Fömötör Gábor a Peugeot 207-tel kategóriájukban a negyedik helyet szerezte meg, Agócs Gábor és Agócs Sánta Noémi a 308-asok között végzett a hatodik helyen. Zsólya Péter és dr. Csepelyi Boglárka a 3008-cal lett kategória-tizenkettedik, míg Kis-Kádi Gábor és Szilus Erzsébet a tizenegyedik helyen futott be az 5008-cal indulók között.