Nyártól mérhetik a Múzeum körút bicikliforgalmát

Vágólapra másolva!
Nyártól mérhetik a Múzeum körút bicikliforgalmát - ha sikerül összegyűjtenie a kerékpárosok klubjának a berendezéshez szükséges pénzt.
Vágólapra másolva!
Forrás: Magyar Kerékpárosklub


Nézze meg nagyban a tervezett számlálót! Kattintson!

Az elhaladó kerékpárosok számát merő forgalomszámláló berendezés felállítása az összes közlekedő számára fontos: eddig nem létezett objektív számítás a fővárosban biciklizők számát illetően, így pedig nem lehet a valós igényeknek megfelelő közlekedési stratégiát kidolgozni. A Nemzeti Múzeum előtti útszakaszon telepítendő berendezés persze kevés az egész városra kivetíthető, pontos adatokhoz, de László János, a Magyar Kerékpárosklub elnöke szerint "egy folyamat kezdete".

A forgalomszámláló az indukció elve szerint működik, az aszfaltburkolatba épített szenzor minden elhaladó kerékpárost érzékel. A kijelző - ahogyan az a terven is látható - KRESZ-tábla méretű, a telepítésére megvan minden engedély. Azért a körutat választották az első mérőpont felállítására, mert üzenete van a biciklisáv körül kialakult huzavona után, és mert a kerékpárosok szerint ez a modern bicikliutak egyike (erről korábbi cikkünkben olvashat).

Az első bringaforgalom-számláló júliusban létesülhet, ha összejön az ehhez szükséges 1,6 millió forint - pár nap alatt több mint kétszázezer forint jött össze.