Újraindul a gyártás a Saabnál

Vágólapra másolva!
Kínai partner segíti ki a pénzzavarba került svéd márkát. Az autóforgalmazással foglalkozó ázsiai cég cserébe új autókat kap és tulajdonrészt is szerez a tulajdonos Spykerből.
Vágólapra másolva!

Másfél havi kényszerszünet után, kínai segítséggel pénteken újraindul a gyártás a Saabnál. A tervek szerint egyelőre napi 100 autót gyártanak majd, a korábbi 230-240 helyett - közölte a Dagens Industri című svéd üzleti lap. A Saab márciusban pénzzavarba került, a rendezetlen számlák miatt több beszállító felfüggesztette az együttműködést, az autógyártás így végül áprilisban leállt. A tulajdonos holland Spyker számos sikertelen próbálkozás után a Pangda Automobile Trade nevű kínai autóforgalmazó vállalattal tudott olyan megállapodást kötni, amely legalább középtávon biztosítja a Saab fennmaradását.

A megállapodás értelmében a kínai partner - amely a legnagyobb tőzsdén jegyzett autóforgalmazó cég az ázsiai országban - összesen 110 millió euróval száll be. 30 milliót azonnal kifizet, cserébe új kocsikat kap, majd további 15 millió euróért ismét autókat vásárol a gyártótól, 65 millió euróért pedig 24 százalékos tulajdonrészt szerez a Spykerben. A Pangda japán márkákat, Toyotákat, Hondákat és Subarukat forgalmaz Kínában. Elemzők szerint a társaság számára a kínálat bővülése mellett azért is előnyös lehet az üzlet, mert a márciusi kettős természeti csapás hatására Japánban felborult termelési rend miatt ellátási gondjai lehetnek.