Már tesztelik az Audi A1 Quattrót

Vágólapra másolva!
Tovább bővíti kínálatát az Audi, hamarosan bemutatkozik a kisautó összkerékhajtású változata. A jelenleg tesztköreit futó prototípus az S1 és az RS1 sportmodellek előfutára is lehet, műszaki alapjait pedig a Volkswagen Polo terepes és sportos változata is örökölheti.
Vágólapra másolva!

Audi A1 quattro

Fokozatosan teszi teljessé kisautójának motor és hajtáslánc kínálatát az Audi. Dízelmotorral és kézi váltóval, turbós benzinessel és DSG duplakuplungos automatával már teszteltük, a Wankel motoros rásegítéssel kiegészített elektromos változatot a nemzetközi bemutatón vezettük, hamarosan pedig az összkerékhajtású Quattro kivitel is megérkezik. A gyári képeken a Kanadában zajló tesztelés látható. Az A1-esbe nem a drága Torsen-differenciálműves, hanem az A3-asból és a TT-ből ismerős egyszerűbb, többtárcsás tengelykapcsolós hajtás kerül, amely alapesetben a nyomaték nagy részét az első kerekekre juttatja.

Audi A1 quattro

Abban az esetben, ha csökken a tapadás, a rendszer automatikusan annyi nyomatékot oszt a hátsó kerekekre, amennyi a biztos tapadáshoz szükséges. Ezekkel a műszaki alapokkal nem pusztán a biztonságérzetet, hanem a sportos menettulajdonságokat kedvelő sofőröknek is vonzó modellt kínálhat az Audi, hiszen az RS1 is ezen a platformon érkezik. Konszernen belül tovább hasznosítható a hajtáslánc, felhasználásával a Volkswagen Polo szabadidős kivitele, a CrossPolo és az R sportváltozat gyártása sem igényel nagy ráfordítást.