A rokkantkártyások parkolási feltételein változtatna az ombudsman

Vágólapra másolva!
A mozgáskorlátozott-igazolványokról szóló jogi szabályozás áttekintését javasolja egy vizsgálatának eredménye alapján az állampolgári jogok biztosa.
Vágólapra másolva!

Szabó Máté ombudsman szerdai közleményében úgy fogalmazott: nem kerülhetnek hátrányos helyzetbe a valóban jogosultak azért, mert mások visszaélnek a mozgáskorlátozott parkolási igazolványokkal, ezért a teljes jogi szabályozás áttekintésére kérte fel a nemzeti fejlesztési minisztert.

Az ombudsman javasolta, hogy jogszabály tegye kötelezővé a mozgáskorlátozottaknak fenntartott várakozóhelyek jelzésének felfestését az útburkolaton. Szabó Máté megjegyezte, hogy egyes esetekben az autósok rendelkeztek a várakozási díj megfizetése alól mentességet biztosító mozgáskorlátozott-igazolvánnyal, a parkolási társaságok mégis kötelezték őket a díj megfizetésére, és nem adtak lehetőséget az igazolványok utólagos bemutatására. Szabó Máté ezért az utólagos bemutatás szabályainak kidolgozását kéri a minisztertől annak érdekében, hogy az igazolványra valóban jogosultakat ne érhesse indokolatlan joghátrány.