A PSZÁF betiltotta a bónuszvédelmet

Vágólapra másolva!
Négy biztosító és egy független biztosításközvetítő számára megtiltotta a károkozás esetén is bónuszvédelmet ígérő biztosítási tevékenység végzését a PSZÁF.
Vágólapra másolva!

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) 13 határozatot tett közzé hétfőn. Ezekben különböző jogsértések megszüntetésére kötelezte a biztosítókat az október 30-án megjelentetett kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) díjhirdetményekkel összefüggésben.

A felügyelet úgy döntött, hogy a biztosítóknak november 16-án a jogszabályokkal összhangban ismételten meg kell hirdetniük a díjtarifáikat a honlapjukon, illetve az eredeti díjhirdetést leközlő két napilapban. A bonus-malus díjszorzóikat jogsértő módon közzétett biztosítók számára a PSZÁF ugyanakkor 2013. január 2-ai határidővel írta elő a korrigált díjtarifák ismételt nyilvános közzétételét.

Négy biztosító - Genertel Biztosító Zrt., Generali-Providencia Biztosító Zrt., KÖBE Kölcsönös Biztosító Egyesület, WÁBERER Hungária Biztosító Zrt. - és egy független biztosításközvetítő - Netrisk Első Online Biztosítási Alkusz Zrt. - esetében a PSZÁF megtiltotta, hogy a biztosított károkozás esetén is megtarthassa a meglévő bónuszfokozatát, vagy hogy az annak romlásából adódó díjfizetési kötelezettség ellensúlyozását szavatoló biztosítást vehessen igénybe. E konstrukció ugyanis ellentétes a bonus-malus rendszer alkalmazásával, a kgfb-hez kínált jogellenes kiegészítő terméknek minősül, és megsérti a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról rendelkező törvényt - indokolt a PSZÁF.

A felügyelet egymillió forintra büntette az AEGON Magyarország Általános Biztosító Zrt.-t, mivel ugyanazt a díjhirdetési hibát követte el, mint egy évvel korábban. A társaság díjtarifájának egyik korrekciós tényezőjénél ugyanis a szöveges leírás szerint nem, a kiegészítő táblázat szerint viszont jár kedvezményesen korrigált díj a gazdálkodó szervezeteknek.

Kétmillió forint bírságot kell megfizetnie a WÁBERER biztosítónak, mivel 2012. október 30-ig honlapján nem tette közzé a következő évre vonatkozó kgfb-díjtarifáit, továbbá díjhirdetménye több szempontból is kifogásolható volt.