Megvan az első ötcsillagos kínai autó

qoros 3
Vágólapra másolva!
Nem minden kínai autó gyilkos. A Qoros 3 Sedan öt csillagot kapott az Euro NCAP töréstesztjén.
Vágólapra másolva!

Nemrég írtunk egy hosszabb cikket a kínai autókról, amelyben természetesen szó volt arról, hogy az ázsiai gyártók eddig nem jeleskedtek a biztonság területén. Erre tessék, az Euro NCAP legfrissebb töréstesztjén kimagasló eredménnyel zárt a Qoros 3 Sedan, még a vele együtt tesztelt Kia Carensnél is jobb pontszámokat ért el.

A Qoros kakukktojás a kínai gyártók között, autói fejlesztését már eleve Európában kezdte, főleg német prémiumgyártóktól összefogdosott szakemberekkel. A márka főtervezője például Gert Hildebrand, aki korábban a BMW-hez tartozó Minik formavilágáért felelt.

Forrás: Euro NCAP

A Qoros eleve úgy állt neki a 3-as szedán (eredeti nevén GQ3) fejlesztésének, hogy alapfeltétel volt az ötcsillagos törésteszt, és ezt lazán teljesítette az autó. Felnőttvédelme 95, gyermekvédelme 87 százalékos, a gyalogosbiztonságra 77, a biztonsági kiegészítőkre pedig 81 százalékot kapott. Ezekkel a pontszámokkal a vele együtt tesztelt, szintén ötcsillagos Kia Carensnél (94, 76, 64 és 81 százalék) is jobb volt.

A Qoros 3 Sedanban a biztonsággal nincs gond, az előzetes hírek szerint viszont hárommillió forint körül vagy felette lesz az alapár, így olcsónak semmiképp nem nevezhető.