Ilyen Civiccel járna Michelisz Norbi

Honda Civic Type-R
Vágólapra másolva!
Hosszú idő után az első benzines turbós Honda lesz az új Civic Type-R, melynek fejlesztésénél a WTCC-s tapasztalatokat is felhasználták.
Vágólapra másolva!
Forrás: Honda

A Hondát évtizedeken át a pörgős szívómotorok legnagyobb specialistájaként ismertük, de egyre szigorúbb környezetvédelmi előírások miatt most eljött a pillanat, hogy a legtöbb konkurenshez hasonlóan benzines turbómotorokra váltsanak. Évtizedek után az első feltöltős benzines autójuk a Civic sportváltozata, a Type-R lesz, amelyben a kétliteres, változó szelepvezérlésű motor a gyár állítása szerint „legalább 280 lóerős”. Jól jött a fejlesztésnél a Túraautó-világbajnokságban (WTCC) szerzett bő egy évnyi tapasztalat, mivel Michelisz Norbi és a többi hondás versenyző Civicjét is turbómotor hajtja.

Forrás: Honda

A lehető legnagyobb vezetési élmény érdekében kizárólag kézi váltóval készül majd a szériaautó, és önzáró differenciálművel is felszerelik, ami nem általános a hot hatch-ek között. Bevallottan az a japánok célja, hogy megdöntsék vele a Nürburgringen a leggyorsabb elsőkerék-meghajtású autó körrekordját, amelyet két napja a 280 lóerős Seat Leon Cupra tart 7:58,4-es idejével (a Renault Mégane RS 8:07,97-es idejét adta át a múltnak).

Forrás: Honda

Annyira sportos lett az ötajtós Type-R megjelenése, hogy garantáltan senki sem fogja összetéveszteni a normál Civiccel: a lökhárítókat lecserélték, a légbeömlő nyílásokat megnövelték, a kerékjáratokat kiszélesítették, a motorháztetőbe hűtőnyílásokat vágtak, a kipufogók számát négyre növelték. Még a fényszóró sem maradt a régi, az újban LED csíkok adják a nappali fényt, és a bura formája is megváltozott. Nagyon jól mutat a hátsó lámpával egybeépített hátsó szárny, amelynek formáját a Nürburgring-Nordschleifén végzett tesztelésen alakították ki, ezért nem csak dísznek van ott, hanem valódi leszorítóerőt is termel, a méretes diffúzorral együtt. A 20 colos kerekek is nagyon jól mutatnak, de a 2015-ben érkező szériaváltozaton valószínűleg kisebbek lesznek.