Négyajtósként tér vissza a Fiat Tipo

Fiat Tipo
Vágólapra másolva!
A Lineát váltó, török gyártású szedán 2016 első negyedévében érkezik Magyarországra. 
Vágólapra másolva!

A Fiat bejelentette, hogy a májusi Isztambuli Autószalonon bemutatott Aegea tanulmányautó szériaváltozata a jól ismert Tipo néven kerül forgalomba. Az első Fiat Tipót 1988 és 1995 között gyártották, kizárólag ferdehátú karosszériával. Teljesen galvanizált karosszériájával, tágas utas- és csomagterével, jó vezethetőségével és kedvező árával sikert aratott, még az Év Autója címet is elnyerte 1989-ben.

Forrás: Fiat

Az új Tipót viszont a kezdetektől fogva lépcsőshátúnak tervezték, ezért nem csoda, hogy a formája sokkal arányosabb, mint a közvetlen elődjének, a Grande Puntóból létrehozott, 2007-ben bemutatott Lineának. Szintén fontos különbség, hogy a Tipóból később kombi is lesz.

Ahogy a Fiattól elvárható, az új modell is elsősorban a külsejével, a használati értékével és a kedvező árával fog hódítani. Utóbbi azért is valószínű, mert a négy motorból (két benzines és két dízel) álló választék legerősebbje is csak 120 lóerős. Nem hiányzik majd a Tipóból a Fiat Uconnect nevű fedélzeti menürendszere, amely egy 5 colos érintőképernyőn fut.

Forrás: Fiat

Az új Tipo globális modell: a formáját Olaszországban tervezték, a technikáját Törökorszában, a Tofaşnál fejlesztették; magát az autót pedig a bursai Tofaş üzemben gyártják. Hamarosan több mint 40 országában árusítják majd az európai, közel-keleti, és az afrikai térségben. Magyarországra 2016 első negyedévében érkezik.