Dübörög a magyar használtautó-piac

Vágólapra másolva!
Közel 140 ezer darab használtautó cserélt gazdát az idén a harmadik negyedévben, ami 11 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. Idén eddig már 28 százalékkal nőtt a használtautó-import is.
Vágólapra másolva!

A használt autók összértékének változását jelző használtautó index a harmadik negyedévben 140,3 százalékra, a 2008-as válság óta mért legnagyobb szintjére emelkedett. A Használtautó.hu által negyedévente közölt index egy arányszám: az adott időszakban elkelt használtautók összértékét viszonyítja a válság kezdetekor, 2009 első negyedévében mért szinthez.

Fotó: Origo

Az első kilenc hónapban 12 százalékkal több új személyautót helyeztek forgalomba (55 ezer darab), miközben a használtautó-import 2014 első kilenc hónapjához képest 28 százalékos növekedéssel 90 ezer fölé nőtt ebben az időszakban.

Forrás: Hasznaltauto.hu

2015-ben összesen mintegy 76 ezer új autót helyeznek majd forgalomba Magyarországon, miközben a használtautó-import mértéke akár a 125 ezres szintet is elérheti. A belföldi átírások száma várhatóan 550 ezer lesz, szemben a tavalyi 492 ezer darabbal, viszont az 1,588 millió forintos átlagár alig változott.

A használtautó-piac összetétele

A használt autók piaca meglehetősen koncentrált: a leggyakoribb öt márkát képviselő személyautók teszik ki a teljes forgalom felét. Az év első kilenc hónapjában gazdát cserélt több mint 400 ezer használtautó-mennyiség első negyedén két márka, az Opel (14,2 százalék) és a Suzuki (10,3 százalék) osztozik, a második negyedet három további márka: a Volkswagen (9,8 százalék), a Ford (8,3 százalék) és a Renault (6,9 százalék) fedi le. Az első tíz hely további részesei sorrendben a Skoda, a BMW, a Fiat, a Peugeot, illetve a Mercedes.

Forrás: Datahouse

Míg az első öt hely mind a sorrend, mind az arányok tekintetében hosszú évek óta változatlan, a BMW és a Mercedes a használtautó-importban betöltött magas részesedése miatt fokozatosan egyre előrébb kerül: a Mercedes két év alatt a 11. helyről lépett feljebb a 10-dikre, míg a BMW ugyanezen idő alatt a 9-dikről a 7-dik helyre ugrott a gyakorisági listán.